7.3.2021. 20:50
1
Bistričkoj stanici se vraća reprezentativan izgled
Završeni su i radovi na pokrivanju krova segmenta srednjeg dijela „B“, nekadašnjeg perona i trećeg „C“ segmenta, pomoćne zgrade, a slijedi demontaža postojećeg, oštećenog krova i izrada potpuno nove krovne konstrukcije.
Aktuelna administracija Grada Sarajeva je, kao što je to obećano na početku mandata, realizirala svaki započeti projekat, čime se bh. prijestolnici vraćaju njeni simboli u raskošnom i autentičnom izdanju, saopćeno je iz Gradske uprave.

Jedan od takvih projekata je i obnova Stare željezničke stanice Bistrik, kulturno-historijskog objekta i nacionalnog spomenika BiH, a budućeg muzeja i turističke atrakcije, kojoj će kompletnom rekonstrukcijom biti vraćen reprezentativan izgled.

U kontekstu dinamike rekonstrukcije Bistričke stanice, iz Gradske uprave podsjećaju da su do sada završene instalacije i grubo malterisanje kompletne fasade, a da se trenutno u segmentu „A“, nekadašnjem glavnom dijelu stanične zgrade sa aulom i administrativnim sadržajem, izrađuju dekorativni drveni elementi.

- Završeni su i radovi na pokrivanju krova segmenta srednjeg dijela „B“, nekadašnjeg perona i trećeg „C“ segmenta, pomoćne zgrade, a slijedi demontaža postojećeg, oštećenog krova i izrada potpuno nove krovne konstrukcije sa svim pratećim radovima - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, objekat velike historijske vrijednosti, koji je nekada bio jedan od najvažnijih za razvoj moderne BiH i Sarajeva, postat će multifunkcionalni prostor i mjesto susreta društvenih i kulturnih događaja.

- Ljepotu ove impresivne građevine pokazao je i reditelj Šiba Krvavac u filmu 'Valter brani Sarajevo' 1972. godine, gdje su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj stanici i oko nje. Zahvaljujući tom filmu, a sada i revitaliziranim sarajevskim simbolima, s pravom možemo ponoviti bezvremensku rečenicu: 'Onda gledaj lafčino, vidiš ga…' - navodi se u saopćenju.

(FENA)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.