22.3.2021. 13:40
0
Pritužbi na rad policijskih službenika sve više, a odgovora nigdje
Početkom ovog mjeseca javnost je uzdrmao događaj hapšenja novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević, koji je samo još više probudio nezadovoljstvo izazvano radom policijskih službenika.

Tokom 2020. godine građani Kantona Sarajevo podnijeli su 294 pritužbe na rad policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona, međutim to nije bilo dovoljno pa se neprikladno ponašanje službenih lica nastavilo u narednoj, sada tekućoj godini.

Početkom ovog mjeseca javnost je uzdrmao događaj hapšenja novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević, koja je odveć poznata policiji prvenstveno zbog svog rada na polju  borca za ljudska prava. Sada je situacija malo drugačija s obzirom da iz MUP-a KS tvrde da nije uhapšena zbog svoje profesije  već zbog ometanja javnog reda i mira, nereagovanje na zahtjeve policijskih službenika i nelegalnog snimanja. A po kojem to zakonu nelegalnog? 


Internetom kruži snimak u kojem se jasno vidi da dvojica pripadnika MUP-a agresivno lišavaju slobode Ahmetašević, pa koje tu sada kriv?  
Advokatski ured Čučak i Nidžara Ahmetašević podnijeli su tužbu na rad policijskih uposlenika i shodno tome MUP KS je započeo internu kontrolu o ponašanju policaja tokom hapšenja novinarke. Ali, za sada javnost nije dobila niti jednu informaciju o istrazi, niti je do javnosti došla zvanična izjava nadležnih pa se postavlja pitanje kome to nije u interesu da se prava građana stave na prvo mjesto? 

Na naše pitanje ima li dosadašnjeg pomaka u internoj kontroli koja se vrši nad policijskim službenicima, advokat Muhamed Čučak je za naš portal izjavio da još uvijek nema nikakvih konkretnih informacija o postupku i da će blagovremeno Nidžara biti pozvana kao svjedok. ,,Ne mogu prognozirati ishod istrage interne kontrole, ali sam siguran da ukoliko se utvrdi neadekvatno postupanje policijskih službenika koji prevazilaze svoja ovlašćenja, da će u tom slučajnu biti i korektno sankcionisati.'' rekao je za source.ba Čučak.


Na naše upite čelnicima MUP-a KS o aktuelnoj temi, nismo dobili niti jedan odgovor, a o svemu ovome na svom FB profilu oglasio se Ministar policije Kantona Sarajevo Admir Katica rekavši da su ,,policajci samo ljudi, nisu mašine, greška se može dogoditi i kao takva se, ako ima razloga, u disciplinskom postupku sankcionisati.'' 
Interesantno je kako se ovakve ,,greške'' događaju samo prilikom hapšenja ,,sitne graje'', a ni u kojem slučaju u hapšenju kriminalaca, narco-bossova i sličnih. Da li to znači da ovdje važi zakon jačeg, pa u slučaju hapšenja običnog građanstva policija sebi da za pravo? To dalje implicira da zakon nije jednak za svakog, što još više budi nezadovoljstvo kod građana koji se uporno zalažu za svoja prava, ali ne dobijaju nikakve konkretne odgovore od nadležnih institucija. Čini se da se policijski službenici samo vode metodom ,,demonstracija sile'' i to u prilikama koje im to dozvoljavaju. 

(Semra Šantić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.