31.3.2021. 14:02
0
Svjedočenje 16 sarajevskih policajaca: Jedna intervencija Klisare "košta" više nego sve za šta nas terete
Kako su ranije najavili “16 plavih”, odnosno 16 sarajevskih policajaca koji su odležali šest mjeseci pritvora zbog optužbi za korupciju, a onda pušteni na slobodu bez ikakvih mjera, nastavljaju da iznose podatke o kriminalu u MUP-u KS, ali i demaskiraju proces u koji su uvučeni kako bi se sakrio znatno veći kriminal.

U nastavku čitajte svjedočenje policajaca o dešavanjima unutar MUP-a KS: 

"Obzirom da smo obećali  da ćemo iznositi samo istinu, a samo se Boga bojimo, opet poručujemo da stati nećemo. 

Komesare Selimoviću, mi nismo imali i nemamo priliku da se slikamo s gospodinom Ericom Larsonom poput tebe u svečanoj uniformi, ali imamo jasne činjenice i dokaze lažiranja i podmetanja”, poručuju sarajevski policajci.  

Imamo, dodaju, časno srce i inat bosanski, a ima jedna izreka koja kaže “Ne gledaj kolika te sila u borbi prati, već koliku ti svetinju braniš”.

“E mi komesare branimo našu svetinju, našu čast i ugled, kao i našu čestitost. Nas je sada 16 ali sigurno zastupamo pravedniji cilj. Zato zahtijevamo od gospodina Larsona da održi obećanje i krene sa daljnim hapšenjima ili je sve ovo bila samo farsa “tresla se gora, rodio se miš”. Pitamo se da li je problem kompletne korupcije u Kantonu Sarajevo riješen sa 16 policajaca. Tražimo da se nastavi, ali bez diskriminacije, procesuiranje rukovodilaca u MUP-u KS koji su zloupotrijebili ime gospodina Larsona, a za koje postoje na desetine prijava sa dokazima u Tužilaštvu KS”, poručuje “16 plavih”.

Policajci pitaju i “zašto Ured za borbu protiv korupcije nije aktivan u svim kao u njihovom slučaju”. 

“Je li ovo pranje svih krivičnih djela iz svih institucija preko naših leđa. Nama je jasno da je tako, a je li građanima. S obzirom na to da smo dosljedni i obećali smo građanima ispričati kompletna dešavanja, istrajat ćemo u tome. Vjerujemo u sud koji će reći svoje na kraju svega, pa prema tome donosimo vam stvarnost i realnost činjenica o onom što se godinama radi u MUP-u KS”, ističu policajci. 

Jedan od policajaca govori o slučaju u kojem ga je komandir jedinice za saobraćaj Klisara Željko, pozvao putem posrednika, tačnije Efendić Senada rukovodioca smjene Jednice za saobraćaj, te naredio da pusti vozilo kompanije “MIBO komunikacije“ bez sankcionisanja, a koje je zatečeno u prekršaju prevoza van gabarita i koje je trebalo biti isključeno iz saobraćaja. 

“Dakle, komandir je zloupotrijebio i prekoračio svoja ovlaštenja izdajući takvu naredbu, a prekršajna sankcija i iznos za koji se trebala teretiti ta firma za počinjen prekršaj je veći od KOMPLETNOG iznosa za koji se tereti svih 16 policajaca. Ne bi ništa toliko čudno zvučalo jer su takve intervencije bile svakodnevne, ali kada je u pitanju navedena kompanija “MIBO komunikacije“ svi znaju da je to kompanija koja je ostvarila višemilionski profit za prodaju opreme i video nadzora, kamera, radara, kao i druge opreme MUP-u KS, a baš pomenuti Klisara Željko je u tenderskoj komisiji i on je taj koji je sa istom firmom sklapao ugovore već godinama i dogovarao cijene, pretendovao istu firmu, te svojim uticajem ostvarivao I sebi I navedenoj firmi mnogobrojne pogodnosti. Takve intervencije su bile svakodnevne i stalne od rukovodilaca. Za navedeni događaj policijski službenik posjeduje fotografije i dokaze koji se ne mogu uništiti”, priča jedan od 16.

Policajci, njih 16 poručuju da svaki od njih imaju mnogo takvih iskustava, ali su razočarani jer očito ti drugi ne mogu ni odgovarati ni biti prijavljeni. 

“Jer, mi smo prijavljivali takva ponašanja, prijavljivali krivična djela, a pogledajte gdje smo završili”, ističu policajci. 

Jedan po jedan nastavljaju s pričom o iskustvima s nadređenima, tako nam još jedan među njih 16 priča o donedavnom inspektoru Draganu Furtuli. 

“Furtula je koristeći svoj uticaj i poziciju vršio pritisak preko Željka Klisare na policijske službenike za firmu koja se bavi prevozom, a riječ je o firmi “BH Truck“. Navodno on je vlasnik ili direktor u toj kompaniji. Furtula je još dok je bio u radnom odnosu u MUP-u KS, kod svih nas u više navrata intervenisao, a kada bi policajaci izvršili službenu radnju i sankcionisali firmu, kada ne bi postupili po intervenciji, onda bi dolazili u situaciju da ih Klisara poziva u kancelariju ili telefonskim putem i vrši pritisak, objašnjavajući da je Furtula Dragan ipak kolega”, priča policajac.  

Dodaje da ako bi se neko od od njih udostojio da pošalje vozilo firme „BH truck“ na tehnički pregled onda bi ih komandir Klisara pozvao telefonom i pitao “zašto to radite”, te vršio direktni pritisak.

“U više navrata je taj isti komandir davao savjete Furtuli Draganu i drugima da podnose žalbe na policijske službenike, kako bi i sam opravdao svoj pritisak koji je vršio prema policijskim službencima. Ovo se dešavalo svakodnevno, to svi znaju, a koju korist ima Klisara od Furtule to trebate njega pitati. Sve je uredno zabilježeno kroz službene evidencije I spise u Jedinici za saobraćaj. Također, dok smo još radili dobijali smo poruke i verbalne prijetnje od istog Furtule Dragana kako će nas ostaviti bez posla, kako ćemo platiti cijenu, eto izgleda da je plaćamo. Ovakvim dešavanjima svjedoci smo svi mi i mnogi drugi koji još rade i danas znamo da se dešavaju takve stvari jer smo mi samo smetali”, dodaje jedan od 16. 

Za ova dešavanja, napominje, postoje dokazi.

“Dakle mi ništa ne izmišljamo. Opet napominjemo prijavljivali smo navedena dešavanja, ali je to vješto skrivano, pisali smo službene zabilješke, nikada unutrašnja kontrola nike otvorila istragu, a pogledajte gdje smo sada. Navedeno se sve može provjeriti. Pojedinim policijskim službenicima od strane menadžmenta MUP-a KS u vrijeme posebnih istražnih radnji nudile su se razne pogodnosti kako bi prestali sa pisanjem službenih zabilješki u vezi kriminalnih aktivnosti rukovodioca Jedinice za saobraćaj, te kada su ti policijski službenici to odbili onda su bili predmet  posebnih istražnih radnji. Na okolnosti koruptivnih radnji komandira Klisare Željke,  pomoćnika komandira Drakovac Admira, u mjesecu junu 2020. godine, sačinjene su službene zabilješke koje po naredbi komesara MUP-a KS nikada nisu došle do unutrašnje kontrole, kao ni do Kantonalnog Tužilaštva, a da za to također imamo dokaze”, navode policajci.

(Patria)

MUP KS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.