1.4.2021. 11:53
0
Ovo je samo jedan od brojnih fizičkih napada na novinare; sve je više ograničenja u pristupu informacijama i obavljanju profesionalnih zadataka
Nakon jučerašnjeg događaja hapšenja novinara Vahidina Mujagića, pripadnici sedme sile opet su ogorčeni radom policijskih službenika i ograničavanju medijskih sloboda.

Tim povodom, za Source.ba iz Linije za pravnu pomoć strogo osuđuju ovaj sramotni događaj:

,,Jučer je naš kolega sa O kanala, Vahidin Mujagića, prilikom obavljanja novinarskog zadatka, tokom snimanja i pravljenja novinarskog izvještaja, bio priveden od strane policijskih službenika. Moramo reći, Linija za pravnu pomoć novinara bilježi povećan broj slučajeva napada na novinare. Pored online napada, dešavaju se i fizički napadi. U periodu od januara do marta Linija za pravnu pomoć novinarima je zaprimila čak 20 prijava slučajeva kršenja novinarskih prava i sloboda. Nismo ni zakoračili u 2021. godinu, a već se dešavaju brojna ograničenja novinarima u pristupu informacija  i obavljanju njihovih profesionalnih zadataka. Osuđujemo ovaj sramotni čin privođenja i izricanja prekršajne prijave kolegi Mujagiću koji je bio na terenu i samo htio da odradi svoj profesionalni zadatak.'' riječi su aktivistice Vildane Džekman.


(Semra Šantić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.