3.4.2021. 22:53
0
Jama Omazići će biti potopljena, ali čelo vrijedno 20 miliona KM bit će spašeno
- Kako bismo ugasili požar, jama Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići bit će potopljena, kazao je generalni direktor Fadil Kudumović.
Požar u jami Omazići buknuo je u noći između 27. i 28 marta, kada je jama bila prazna jer su se mijenjale treća i prva smjena. Zbog sumnje da je požar podmetnut, Uprava RMU Banovići je podnijela krivičnu prijavu protiv NN osobe.

U jami koja će biti potopljena nalazi se mehanizovano čelo vrijedno 20 miliona maraka.

Direktor tvrdi da će biti spašeno.

- Kako bismo ugasili požar, jama Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići bit će potopljena - kazao je generalni direktor tog rudnika Fadil Kudumović, prenosi Avaz.

To bi moglo izazvati višemilionsku štetu u Rudniku, u kojem je prošlog vikenda buknuo požar koji sedam dana nije ugašen.

- Za sada imamo miminalne štete. Uglavnom je to transportni sistem, trake i to. U ovom prostorijama u kojima je požar nema druge opreme. Još ne znamo pravo stanje u jami - rekao je Kudumović.

On priznaje, pak, da se u Jami Omazići nalazi široko mehanizovano čelo koje je se koristi za otkopavanje uglja. Ta mašina nabavljena je 2013. godine i njena vrijednost je bila oko 20 miliona maraka.

- Čelo se nalazi u drugoj prostoriji koja nije zahvaćena požarom. Prostorija je zatvorena. Ne bi trebalo biti ugroženo ukoliko ne dođe do eksplozije - pojasnio je direktor RMU Banovići.

U prijavi je navedeno da je zapaljenje u prostoriji u kojoj se desilo skoro nemoguće, jer se radi o izuzetno hladnoj prostoriji, koja prema tehničkim parametrima predstavlja jednu od najsigurnijih.

Kao dokaz su priloženi i snimci s video nadzoraö na kojima se vidi kako jedan od rudara iz jame izlazi pola sata kasnije u odnosu na kolege iz svoje smjene. Deset minuta poslije njegovog izlaska, uređaji su registrovali požar u jami Omazići.

(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.