8.4.2021. 14:37
0
Broj novozaraženih od koronavirusa u Sarajevu opada: Kada bi mogao biti ukinut lockdown
S obzirom da broj ovoljelih u Kantonu Sarajevo već nekoliko dana opada, počelo se razgovarati i o mogućem ukidanju lockdowna u Sarajevu, odnosno mogućem popuštanju epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi.

Ukoliko bi se nastavio sadašnji trend pada broja novozaraženih pacijenata, lockdown bi možda mogao biti ukinut za nekih desetak dana, kada bi mogao ponovo biti dozvoljen rad ugostiteljskim objektima, kladionicama, teretanama... Međutim, sve to zavisi od broja novoregistrovanih slučajeva. Ako bi naglo ukinuli lockdown, u vrijeme kada je broj novozaraženih još uvijek relativno visok, pitanje je šta bi se desilo. Osim toga, mada broj novozaraženih opada, još uvijek su bolnice pune pacijenata i to je ono što dodatno otežava cijelu situaciju u Sarajevu, rekli su nam naši izvori bliski Vladi KS.

Ono što je vjerovatnije je da bi Krizni štab na narednoj sjednici mogao utvrditi kritetrije za popuštanje mjera ili potpuno ukidanje lockdowna. Ti kriteriji bi mogli, vjerovatno, biti zasnovani na sedmičnoj incidenci, odnosno na sedmičnom broju novooboljelih na 100.000 stanovnika.

Ilustracije radi, Vlada HNK je, prilikom donošenja posljednjih epidemiološkuh mjera u ovom kantonu, u samu odluku uvrstila da će mjere biti ukinute nakon što sedmična incidenca padne na 50 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Prema podacima koji su saopćeni danas na sjednici Vlade FBiH, trenutna incidenca u ovom kantonu je 851 novozaraženi pacijent na 100.000 stanovnika.

Sedmična incidenca u Sarajevu je u padu i trenutno iznosi 347 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Prije nekoliko dana ovaj broj je bio veći od 1.000.

- Postoji nekoliko prijedloga kolika bi trebala biti sedmična incidenca da bi bio ukinut lockdown, ali će konačan prijedlog biti usvojen na sjednici Kriznog štaba. Naravno, sve preporuke Kriznog štaba, da bi postale provodive, trebaju u obliku odluke biti usvojene i na Vladi KS, dodali su naši izvori.

Ovome treba dodati i da je Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela odluku kojom svim kantonima naređuje da pooštre epidemiološke mjere u slučaju porasta broja novooboljelih.

S druge strane Krizni štab za vanredne situacije  RS-a, prilikom donošenja odluka o epidemiološkim mjerama više prati ponašanje Srbije, nego stanje u BiH, pa i u samom RS-u. Uprkos još uvijek velikom broju novozaraženih, a u protekla 24 sata zabilježeno je 457 novoregistrovanih slučajeva zaraze, Krizni štab u ovom entitetu donio je odluku o popuštanju mjera. Od ponedjeljka 5. aprila dozvoljeno otvaranje ljetnih bašti, a već od danas i potpuno otvaranje ugostiteljskih objekata, odnosno posluživanje i u otvorenom i u zatvorenom dijelu.

Podsjećamo da je odluka o uvođenju restriktivnijih epidemioloških mjera, odnosno lockdowna u Sarajevu donosena 19. marta, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.