9.4.2021. 16:15
0
Forto i Vranić nakon dolaska vakcina iz Srbije poručili da još nema masovne imunizacije
Na Međunarodni aerodrom Sarajevu sletio je avion Air Srbije sa 10.000 vakcina AstraZeneca koje Srbija poklanja Kantonu Sarajevo. U drugom kontigentu stići će još 10.000 za revakcinaciju.

Premijer Vlade KS Edin Forto izrazio je zahvalnost Vladi Srbije i ministru zdravstva Srbije Zlatiboru Lončaru. 

"Naša korespondencija traje već određeni period, želim se zahvaliti svojoj šefici kabineta Sanji Škuletić-Malagić koja je pokrenula ovu ideju. Rekli su nam da ne mogu komercijalno obezbijediti vakcine, ali da nam mogu donirati. Vlada KS će svojom gestom se odužiti, u protuvrijednosti ćemo omogućiti građanima Srbije da odsjedaju u sarajevskim hotelima na račun Vlade KS. Naša želja je da platimo za vakcine, jer za to imamo novac."

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je da KS nije uspio samostalno nabaviti vakcine.

"U potpunosti smo spremni za masovnu vakcinaciju u Zetri i kada se završi proces odobrenja ovih vakcine, putem aplikacije će građani biti pozvani na vakcinaciju. Niko neće ostati uskraćen, ali ovo je mala količina za masovnu imunizaciju. Putem aplikacije prijavilo se više od 50.000 građana", kazao je Vranić. 

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kazao je da koronavirus ne poznaje granice, ne mari za prepreke.

"Mi smo svjesni da sami ne možemo da pobijedimo u ovoj borbi sa koronavirusom, i iz tog razloga želimo da pomognemo svima. To je odluka predsjednika Srbije, građana Srbije, da ustupimo vama i da vakcinišete svoje građane i najsretniji ćemo biti kad se spasi nečiji život. Nadam se da ćemo izvući pouku da niko sam ne može da riješi problem. Želim vam svu sreću i da što prije izađete iz problema sa koronavirusa", kazao je Lončar. 

Ministar je kazao da će oni nastaviti da pomažu svima. 

"Mi trenutno u Srbiji imamo izuzetno veliki broj građana Srbije za vakcinisanje. Kada budemo imali kapacitete da možemo da organizujemo naše medicinsko osoblje onda ćemo nastaviti sa akcijom koja je bila i za strane državljane. Do tada davat ćemo donacije", kazao je Lončar.

Forto je kazao da VM BiH nije obavilo svoju zadaću, osim Covax programa.

"Sve druge države su išle direktno u nabavku, naša nije i odbila je. Sve drugo je improvizacija. Mi smo i dalje u razgovorima sa proizvođačima i ako uspijemo ostvariti cilj bit ćete obaviješteni", kazao je Forto.

Vranić je kazao da će prioritete za vakcinisanje odlučiti prema epidemiološkim parametrima, a premijer Forto je kazao da će on "olakšati i idu prvo zdravstveni radnici, zdravstveni sektor, hronični bolesnici, nemojte da trčimo dok nismo uradili ono što nam je prioritet. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.