13.4.2021. 15:20
0
Zbog nestanka struje u Domu zdravlja moraju bacati vakcine, građani zabrinuti za revakcinaciju
Zbog nestanka električne energije koji su se dešavali više puta vakcine u Domu zdravlja Prijedor su postale neupotrebljive i zaustavljena je revakcinacija starijih osoba. Prema riječima v.d direktora Doma zdravlja Slobodana Javora došlo je do prekida hladnog lanca vakcine. Koliko je vakcina propalo Javor nije želio da kaže, ali je građanima poručio da nemaju razloga za brigu, jert ministar zdravstva i institut za javno zdravstvo imau razumjevanja za veličinu grada Prijedora.

- Nastoje da nam obezbijede što više vakcina kako bismo mi mogli u što kraće vrijeme vakcinisati odnosno revakcinisati ljude – rekao je Јavor.

U Prijedoru je revakcinisano 140 starijih osoba, a njih 1.500 je primilo vakcinu Sputnjik V. Novinari se pitaju da li to znači da je propalo 1.360 vakcina, a građani koji su se trebali revakcinisati su zabrinuti. Brige imaju i oni koji su revakcinisani jer se plaše da li su zbog prekida hladnog lanca primili ispravne vakcine.

Epidemiolog Doma zdravlja Prijedor Milica Otković tvrdi da su te vakcine koje su davane neposredno prije prekida revakcinacije bile u režimu hladnog lanca i da su potpuno bezbjedne.

– Što se tiče naših sugrađana nema nikakve potrebe za zabrinutost. U konsultaciji sa Institutom za javno zdravstvo odlučili smo da privremeno obustavimo davanje druge doze, odnosno druge komponente „Sputnjik V“ vakcine zbog narušavanja hladnoga lanca – rekla je ona.

Iako je rok za revakcinaciju od 21 do 28 dana iz Doma zdravlja uvjeravaju Prijedorčane da se on može produžiti i do dva mjeseca. Otkovićeva je dodala da će građani koji čekaju svoju drugu komponentu „Sputnjik V“ vakcine biti naknadno obavješteni o datumu i biti pozvani lično, kao i za prvu dozu.

Otkovićeva i Javor nisu objasnili novinarima da li se druga i prva doza moraju nabavljati u kompletu i da li to znači da će propasti još 1.360 doza za prvu vakcinu, kada se one nabave zbog propalih vakcina za revakcinaciju. Prema podacima iz Doma zdravlja Prijedor na vakcinaciju čeka još oko 2.200 prijavljenih građana iznad 65 godina koji nisu dobili prvu dozu vakcine.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.