27.5.2021. 15:51
0
Haris Zahiragić: Lažni investitori su oni koji kupe zemlju gdje je određena mala spratnost ili čak nikakva
Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mahir Dević izjavio je danas da je Vlada KS konačno shvatila da zakone mora slati u redovnu proceduru, kako je propisano Pravilnikom o radu, a ne hitnu, kako su to već nekoliko puta uradili.

Dević je kazao da se radi o izmjeni Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, koji je razdvojio ministarstvo obrazovanja na dva, a spojio dva ministarstva u Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

- Taj zakon se sada samo zove zakon o ministarstvima i upravi, a predložili su ga u nacrtu. Ovim su pokazali da su svjesni da bi to Ustavni sud Federacije BiH ocijenio neustavnim - istakao je Dević danas na pres-konferenciji.

Dević je također upozorio na Uredbu o zapošljavanju koju je usvojila Vlada KS, a koja omogućava da se uposlenici u institucijama KS prebacuju s jednog mjesta na drugi, kršeći procedure Agencije za zapošljavanje, što je nazvao 'političkim uhljebljivanjem'.

Zastupnik SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić kazao je da je Vlada KS stavila van snage Oluku o ventilacionim koridorima, kojom se ograničava spratnost zgrada na mjestima gdje je neophodna fluktuacija zraka, što daje šansu za zloupotrebu 'lažnim investitorima'.

- Lažni investitori su oni koji kupe zemlju  gdje je određena mala spratnost ili čak nikakva. Nakon što investitor stranačkim putem promijeni urbanističke planove  u općinskim vijećima, to zemljište proda po mnogo skupljoj cijeni stvarnim investitorima - pojasnio je Zahiragić.

Također je upozorio i na transparentnost dodjele grant sredstava  Ministarstva kulture i sporta KS.

- Iako je prošla vlada uvela sistem da  sredstva mogu dobiti samo oni koji ih pravdaju, vidjeli smo da su ove godine velika sredstva dobili oni koji ih nikada nisu pravdali - kazao je Zahiragić.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.