18.8.2021. 14:10
0
Suša prepolovila urod na Duvanjskom polju
Dugo sušno razdoblje praćeno visokim temperaturama zadaje puno muka poljoprivrednicima u Duvanjskom polju. o riječima Bože Radoš, mještanina sela Omolja, smještenog na južnom dijelu Duvanjskog polja u općini Tomislavgrad, malo tko pamti razdoblje u kome je Duvanjska visoravan skoro tri mjeseca bez kiše.

- Zemlja je toliko ispucala da po pojedinim mjestima moraš paziti kako hodaš. Suha i tvrda zemlja crnica ostavila je bez života svo raslinje. Travu je potpuno suha, poput baruta. Jako sunca praćeno vrelim vjetrom prijevremena je osušiloo lišće mnogih stabala. Nema hrane za insekte i druge životinje - kazao je Radoš.


Također, pojilišta za divlje životinje i stoku su uglavnom presušila, pa stočari koji svoja stada napasaju na planinama moraju dovoziti vodu cisternama.

- O kakvoj se sušnoj godini radi pokazatelj je i ovogodišnja žetva čiji je urod prepolovljen. Nešto povrća što je još ostalo u polju poodavno se osušilo, pa mu kiša koju najavljuju neće puno pomoći - istaknuo je Radoš.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.