29.8.2021. 20:42
0
Vakcinacija ugostiteljskih radnika u RS protiv koronavirusa, u FBiH bez posebne brige
U Bosni i Hercegovini povećava se broj hospitaliziranih pacijenata, a liječnici apeliraju na stanovništvo da se cijepe, jer je to jedini način za suzbijanje pandemije. Prema riječima epidemiologa, najveći problem je brzo povećanje broja novozaraženih te prisustvo dva soja. U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske započelo je cijepljenje uposlenih u ugostiteljstvu bez najave, piše BHRT.

Radnici u ugostiteljstvu posebno su izloženi zarazi koronavirusom. Svako usluživanje sa sobom nosi rizik. Kako bi se život i posao vratili u stanje kao prije pandemije, treba je suzbiti, a to se može postići vakcinacijom. Za to se danas odlučio Sergej. Poziva i druge da to učine, jer je u interesu svih.

Oko 300 ugostitelja iz Republike Srpske primili su cjepivo u Institutu za javno zdravsto Republike Srpske. Na raspolaganju su sva cjepiva koja su dostupna u Republici Srpskoj.

Ugostitelji iz Federacije Bosne i Hercegovine nemaju zasebni tretman, ali masovno cijepljenje koje još traje u ovom entitetu pruža im priliku da se uključe u imunizaciju stanovništva. Problem je slab odziv ugostiteljskih djelatnika, kao i sveobuhvatnog stanovništva.   U cijeloj Bosni i Hercegovini procenat potpuno cijepljenih osoba, prema podacima Our world in data, je malo iznad 11 posto. Dodatnih šest posto primilo je prvu dozu cjepiva. Trenutačno su prisutna dva soja u našoj državi, kaže infektolog Ednan Drljević, koji apelira na stanovništvo da se cijepe kako epidemija ne bi izmakla kontroli - prenosi BHRT.


U cijeloj zemlji bilježi se povećanje broja hospitaliziranih pacijenata s koronavirusom. Zdravstveni djelatnici upozoravaju da na povećanje broja zaraženih treba žurno reagirati, jer postoji mogućnost da ce doći do ponovnog preopterećenja u zdravstvenim ustanovama.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.