31.8.2021. 13:41
1
"Baš bih volio da vidim kako će Schmidt učiniti ovo što sanjari Džaferović, namjerno su danas izbjegli jednu odluku, ali ću ja pisati pismo"
"Učestvovanje u radu nisu blokade, vidim da je Džaferović već pričao o tome", kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Konferenciju je sazvao odmah nakon sjednice Predsjedništva BiH na kojoj se odlučio pojaviti, kako on kaže, zbog toga da bi “spriječio usvajanje odluka".

- Mi se ozbiljno spremamo da operativno provedemo nalog NSRS-a. Nijedna odluka danas nije donešena, neke tačke će ponovo biti na dnevnom redu. Ukoliko situacija ostane ovakve i ne riješi se pitanje nametnutog zakona i uvažavanja RS-a, kao i izmišljenog novog visokog predstavnika u BiH mi ćemo nastaviti ovako. Na sjednici je pokazano da dva člana Predsjedništva djeluju sinhronizovano, ali postoje zakonske odredbe koje se moraju poštovati. Konsenzusa nema, pa će neke tačke ponovo na dnevni red, a ako ni tada ne bude konsenzusa, onda nema ni odluke. Danas je namjerno izbjegnuta odluka o odlasku na samit u Sloveniju, ukoliko ode neko od Predjsedništva on je otišao u privatnom aranžmanu. Neko je spreman da tako važan forum iskoristi da bi tamo iskazivao privatne stavove, kazao je Dodik.

Kazao je da će organizatorima samita u Sloveniji danas pisati pismo kako bi ih "obavijestio o situaciji".

- Džaferović poziva Schmidta da bi on nekog smijenio, to samo pokazuje da je on bošnjački igrač, a ne visoki predstavnik svih nas. Ovu situaciju možemo riješiti samo dijalogom, ukoliko dijaloga ne bude sve će se završavati na ovaj način. Evo ja dolazim, ali nema odluke, to je suština a zaključak je NSRS. Opoziciji je neugodno zato što jedan medij u RS-u pokušava biti centar odlučivanja i moći. Znate o kome vam govorim, u svim svojim nastupima ću ukazivati na zlo koje se zove taj medij. Što se tiče opoicionih partija, pozivam njihovu odluku da ostanemo jedinstveni i mislim da sam im danas pokazao na koji način se to radi, poručio je Dodik.

- Baš bih volio da vidim kako bi taj Schmidt učinio ovo što sanjari ovaj Džaferović, to bi dokazalo da smo potpuno u pravu, da jedan stranac uđe u BiH iz pravca Dubrovnika, digne ruku i kaže ja sam novi visoki predstavnik, ponovio je Dodik po ko zna koji put i nastavio govoriti o ekonomskom rastu Republike Srpske, a onda je ponovio svoju uvježbanu priču o disoluciji u Bosni i Hercegovini.

- Potrebno je razgovarati o disoluciji na miran način, volio bih one da me neko demantuju o tome, mnogi tvrde da je to nemoguće na miran način. Dayton je umrtvljen, ovo je trenutak kada moramo to jasno da kažemo. Imamo nakaradne organizacije koje nisu u skladu sa Ustavom, istakao je Dodik.

(Ajdin Balićevac)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.