20.9.2021. 12:17
0
Državni službenici održali protest ispred institucija BiH: Naše plaće su jadne
Na Trgu BiH održan je protest Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH zbog neusvajanja budžeta Bosne i Hercegovine i nepotpisivanja kolektivnog ugovora.

Upravo ta dva razloga, kako su naveli na protestu, direktno ugrožava egzistenciju zaposlenih.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH Salih Karčić rekao je da je ovo drugi protest i da neće biti posljednji.

“Osnovni razlog za proteste je problem nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Mi smo prije dvije godine dostavili Vijeću ministara kolektivni ugovor, ali se niko nije očitovao o tome niti su nas pozvali na razgovor”, rekao je Karčić.

Kaže da smo mi jedina država koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenicima državnih institucija.

“Da imamo kolektivni ugovor, ne bi se pričalo o budžetu, jer bi bili obavezni da ga usvoje. Nažalost, situacija u državi je takva da rade šta hoće i da za to ne odgovaraju”, naglašava on.
Kao drugi razlog za protest navodi diskriminirajuću osnovicu za obračun plate koja iznosi 475 KM. Karčić navodi da su plaće jadne.

“Mi već 10 godina nemamo nikakvog povećanja plata. Na nivou entiteta su se plate povećale i u ovih 10 godina se napravila velika razlika između države i entiteta. Zahvaljujući tome, dovedeni smo u situaciju da su ugrožena naša ljudska prava, jer pojedini ne mogu preživjeti od plate. Naša higijeničarka ima 475 KM osnovnu platu, informatičari 760 KM. Država se urušava, jačaju se entiteti i to je proces koji traje”, rekao je Karčić.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.