27.9.2021. 16:47
0
Nepoznati virus "hara" Tuzlanskim kantonom - U posljednja četiri dana u bolnicu se javilo oko stotinu djece: Nije riječ o sezonskim infekcijama
Univerzitetski klinički centar Tuzla u proteklih je nekoliko dana primio oko stotinu djece sa simptomima dijareje, povraćanja i dehidriranosti.

Desetak njih je zadržano na liječenju u ovoj zdravstvenoj instituciji, dok su ostala djeca dobila infuzija i puštena su kuću.

Kako kažu iz UKC-a Tuzla, za sada još uvijek nisu sigurni o kojoj je virusnoj infekciji riječ.

Povećan broj djece sa gore spomenutim simptomima javio se u posljednje dvije sedmice, a simptomi u vidu dijareje i povraćanja traju dva do tri dana. Iz UKC-a navode da su prijavljeni slučajevi iz cijelog Tuzlanskog kantona. 

Pojedina djeca sa takvim simptomima radila su i test na koronavirus, međutim rezultati testova su bili negativni, pišu Nezavisne.

- Ne znamo koji je virus. Onaj klasični rotavirus koji bude u ovom periodu i koji se sezonski javlja, nije u pitanju. Trebaju sada Higijensko epidemiološke službe po opštinama i inspektori da vide je li šta u obdaništima jer su uglavnom u pitanju predškolska djeca.

Da nije šta u hrani ili u nečemu sporno. Da se napravi neka poveznica šta bi moglo biti, rekao je Bahrudin Hadžiefendić, direktor za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

U narednom periodu nadležni će raditi na utvrđivanju izvora zaraze, a kao početnu mogućnost odmah su isključili da bi izvor zaraze mogla biti voda, jer se voda u Tuzlanskom kantonu ne koristi sa istih izvora.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.