28.9.2021. 18:53
0
Je li ovo novi slučaj "Nadin Smajlović" - Na KCUS-u nema mjesta za teško bolesnog dječaka: Cijeli dan smo tu, nemam gdje da uključim inhalator
Benjamin Semanić, dječak iz Cazina sa porodicom od jutros uzaludno čeka prijem na odjel Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kako bi bio hospitaliziran, piše Avaz.

On od rođenja boluje od cistične fibroze pluća, a sada mu se stanje dodatno pogoršalo. U Banjoj Luci mu je dijagnosticirana i tuberkuloza pluća.

Novinari  "Avaza" su razgovarali s porodicom dječaka ispred KCUS-a. 

Almedina Semanić, majka dječaka Benjamina (13) kaže da su oni jutros oko 7 sati stigli sanitetom na KCUS, a on je hitno trebao biti primljen na odjel. Roditelji su se iznenadili kada su im tražili da rade dodatne testove, iako su iz Banja Luke svi nalazi poslani.

- Testove smo odradili oko 9 sati. U pola pet tek su bili gotovi. Tada su nam rekli da nema sobe za njega, te da je odjel pun. Zatim nam je rečeno da odemo negdje i nađemo smještaj, te da dođemo sutra ako bi neko od djece otišao kući možemo biti primljeni - rekla je majka Almedina.

Prema riječima razočarane majke, niko nije pitao gdje će porodica boraviti do sutra niti da li je dijete bilo u mogućnosti da primi terapiju.

- Mi smo cijeli dan tu. Gdje da uključim inhalator - pita se Semanić.

Naime, cistična fibroza je rijetka, hronična i neizlječiva bolest koja napada skoro sve organe. Upale pluća slabe organizam, pacijenti su pothranjeni, a sve to uzrokuje i slabiju snabdjevenost mozga kisikom te gubitak koncentracije i pamćenja.

Mjesečna terapija za dječaka košta oko 6.500 KM.

 Kako kaže Elvira Muhić, predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu BiH, iz Banje Luke su obavijestili Sarajevo o ovoj situaciji.

- Jutros su iz Banje Luke faksom poslali sve nalaze, međutim, to na pedijatriji niko ne uzima u obzir - rekla je ona.

Podsjetimo, javnost u BiH je uznemirio slučaj djevojčice Nadin Smajlović iz Sarajeva, koju su ljekari s KCUS-a odbili liječiti i na taj način doveli u pitanje njen život. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.