22.10.2021. 11:42
0
Skupština KS: Diskusija uoči glasanja za novu ministricu visokog obrazovanja
Aleksandra Nikolić kandidat je za ministricu za nauku, visoko obrazovanje i nauku KS, a skupštinski zastupnici diskutuju uoči glasanja.

Elmedin Konaković (NIP) je zahvalio prof. Nikolić što je prihvatila odgovornost u ovom trenutku da preuzme ovaj resor. Napomenuo je da je pred njom puno posla, kao što je usvajanje novog Zakona o visokom obrazovanju KS. Damir Marjanović, samostalni zastupnik kazao je da je prof. Nikolić ove godine objavila rad koji je već 29 puta citiran.

"Ona vrlo dobro zna šta je nauka. Prof. Nikolić pored onoga što se zove naučni i profesionalni background, ima nešto što se zove i politički background. Bila je prorektorica na Univerzitetu u Sarajevu, tu je poziciju obnašala jako dobro. Siguran sam da jako dobro poznaje stanje na UNSA, visokom obrazovanju, sve prednosti koje KS može pružiti, sa trenutnim pozicijama UNSA i svih drugih univerziteta u KS. Mislim da se može puno toga dobro uraditi u periodu koji je ostao. Prof. Nikolić svojim znanjem može pokrenuti neke procese, a shodno onom dokumentu koji je prihvatila ova skupštinska većina“, kazao je Marjanović.


Segmedina Srna Bajramović (SDP BiH) istakla je kako je tema visokog obrazovanja posebno osjetljiva iako bi obrazovanje trebalo biti nacionalni interes.

"Depolitizacija visokog obrazovanja je jedna od ključnih borbi koja vas čeka, naše visoko obrazovanje se mora pročistiti iznutra i da politička pripadnost ne bude način napredovanja“, kazala je Srna Bajramović.

Vibor Handžić (NS) kazao je kako su pred ministricom tri osnovna zadatka.

"Usvajanje novog Zakona o visokom obrazovanju, završetak pravne integracije UNSA, povećanje budžetskog iznosa za naučno-istraživačke projekte kako bude Budžet rastao“, kazao je Handžić.


Zastupnik Haris Zahiragić (SDA) istakao je kako je ovo četvrta ministrica u oblasti visokog obrazovanja u ovom mandatu te joj je poručio da ne dozvoli da joj politika kreira politiku Ministarstva i rada. Pozvao je ministricu da zabrani radi profesora sa UNSA na privatnim univerzitetima koji su upitni i loše rangirani.

"Neki su učestvovali i u osnivanju, bili matičari, dobar biznis napravili, zaradili novac. Drugi problem je prepisivanje na fakultetima, kad nam budući doktori, pravnici prepisuju tek ćemo za 10 godina vidjeti reperkusije toga“, kazao je Zahiragić. On je kazao da studenti bez 20.000 KM ne mogu završiti doktorski studij.

"To je elitizacija znanja. To bi trebalo biti besplatno za najbolje studente i Zlatne značke, djeca političara to plaćaju bez problema. Šta nam je sa najboljim studentima, oni neće čekati“, kazao je Zahiragić. Iz Kluba SDA su već najavili da će biti suzdržani tokom glasanja.  



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.