27.10.2021. 14:17
0
Dodik: Na sjednicama Predsjedništva BiH ponašat ću se kao i do sada
Obraćanjem člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika u Banjoj Luci danas je počela sjednica zakonodavnog bh. entitetskog tijela Narodne skupštine Republike Srpske.

Sjednica je organizirana na njegov zahtjev kako bi se odluke Predsjedništva BiH proglasile štetnim po vitalne entitetske interese Republike Srpske, te je danas pozvao poslanike da dvotrećinskom većinom podrže ovaj proglas.

Poslanici bi, između ostalih, trebalo da se izjasne i o zaključcima o otvaranju Ambasade Azerbejdžana u Sarajevu i kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH u Banjoj Luci. Pred poslanicima su i Odluka o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Republike Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnosi na Sporazum u oblasti odbrambene industrije.

Dodik je naglasio da je sada više nego ikad ugrožen Dejtonski mirovni sporazum, a ponovio je i ranije stavove da BiH upravljaju stranci naglašavajući da su četiri suca Ustavnog suda BiH stranci, a osvrnuo se i na nametnute izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dopune zakona nametnuo je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nakon čega je Narodna skupštine RS-a donijela zaključke među kojima je i onaj o blokadi rada državnih institucija.

Dodao je Dodik u polusatnom obraćanju da nije podržao ni dopune tačaka na međunarodne sporazume. Među njima i sporazum BiH s Republikom Hrvatskom o graničnim prijelazima gdje traži da se doda da GP Bosanska Gradiška bude granični prijelaz za međunarodni putnički saobraćaj nakon što most bude završen.

Na sjednici Predsjedništva BiH Dodik nije podžao ni odluku o otvaranju konzulata Ruske Federacije u Banjoj Luci oko koje je također pokrenuo vitalni entitetski interes iako je, kaže danas poslanicima, on radio na pregovorima o otvaranju tog diplomatskog predstavništva. Pozvao je poslanike da ga u tome ne podrže.

- Želim da vas pozovem da na današnjem glasanju potvrdite naše usaglašeno jedinstvo u vezi sa zajedničkim djelovanjem na nivou državnih institucija i pokažemo da su RS, naš narod i njegovi interesi najvažniji i da želimo saradnju sa svim dobre i prijateljske odnose, ali nismo spremni da gubimo nadležnosti - kazao je Dodik.

Kaže da mu je važno da poslanici potvrde da je pravilno zastupao interese Narodne skupštine te je najavio da će se vratiti u Predsjedništvo BiH i na isti način glasati o svim pitanjima zbog čega će vjerovatno ponovo tražiti zasjedanje NSRS-a.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.