4.11.2021. 17:45
0
Spomen ploča Ratku Mladiću u Sarajevu bit će uklonjena: Usvojena inicijativa, na OHR-u da osigura njeno provođenje
Iinicijativa vijećnice Alme Čengić kojom se zahtjeva od Ureda visokog predstavnika da naloži skidanje spomen ploče osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću sa ulaza na teritoriju Općine Novo Sarajevo, usvojena je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva sa 20 glasova "za".

Vijećnica Čengić je, pozivajući se na Odluku visokog predstavnika broj 26/21 kojom je donesen Zakon o dopuni Krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine, odnosno član 145a stav 6 zakona kojim je zabranjeno postavljati spomenike i potsjetnike osobama pravomoćno osuđenim za genocide, zajedno sa ostalim vijećnicima poslala jasnu poruku da "Grad Sarajevo neće dozvoliti postojanje spomenika zločincu koji ga je četiri godine uništavao te prouzrokovao najveći zločin na području Evrope od Drugog svjetskog rata".

- S obzirom na nedostatak mogućnosti direktne intervencije, ova inicijativa predstavlja apel Uredu visokog predstavnika da osigura provođenje norme koju je donio. Grad Sarajevo ima nultu stopu tolerancije za presuđene ratne zločince - naglasila je vijećnica Čengić.

Podsjetimo, riječ je o ploči koja je postavljena na Vracama.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.