4.11.2021. 21:33
0
Kako je "minirana" istraga o ubistvu sarajevskih policajaca: MUP KS navodno odbio dostaviti adrese osumnjičenih, kriminalci indirektno upozoreni
Dvadesetak dana prije nego što će pretresti objekte na Palama i u Istočnom Sarajevu, u policijskim i pravosudnim agencijama odvijala se prava drama. Sarajevski policijski komesar Nusret Selimović hitno je otišao u Državnu agenciju za istrage i zaštitu, pokušavajući ubijediti čelnike SIPA-e da slučaj ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, umjesto Kantonalnom tužilaštvu iz Sarajeva, povjere državnom tužiocu Dubravku Čampari.

Prvi ljudi SIPA-e odbili su Selimovićev prijedlog. Oni su već ranije, preko EUROPOL-a, od Francuske uspjeli pribaviti operativne informacije koje su bile bitne za ovaj slučaj. U pitanju su bile komunikacije koje su kriminalci širom svijeta vodili putem aplikacije Sky Ecc. Tu kanadsku aplikaciju uspjeli su sredinom prošle godine razbiti francuski i nizozemski istrežitelji. Na zamolbu bh. policijskih agencija utvrdili su da su Sky koristili i kriminalci iz BiH, piše portal Istraga.ba.

Jedan od njih je - Aleksandar Macan. Poruke koje je razmjenjivao putem ove aplikacije upućivale su na zaključak da je upravo on 26. oktobra 2018. godine bio u Geteovoj ulici, na Alipašinom polju kada su ubijeni policajci Šehović i Vujinović. Na osnovu operativnih informacija dobijenih putem EUROPOL-a, pripadnici SIPA-e su počeli sklapati mozaik. Svoja saznanja dostavili su kantonalnim tužiocima iz Sarajeva i stvari su se poklopile.

Na jednom predmetu pronađenom na mjestu ubistva policajaca pronađen je i izolovan DNK. Pripadao je Aleksandru Macanu sa Pala, automafijašu čija je supruga bila službenica u MUP-u Republike Srpske, a čiji je punac - Milomir Savčić, optuženik za genocid u Srebrenici. Macanu i Savčićima ćemo se vratiti kasnije. Sada ćemo se fokusirati na aktivnosti policijskih agencija u Sarajevu.

Nusret Selimović je, rekosmo, kao policijski komesar posljednjih dvadesetak dana imao niz sastanaka na kojima je ponično pokušavao ubijediti čelnike SIPA-e da ovaj predmet predaju državnom tužiocu Dubravku Čampari. I sam tužilac Čampara je išao na jedan od sastanaka u SIPA-u. No, čelnici SIPA-e i Tužilaštva BiH, predvođeni v.d.-om glavnog tužioca Milankom Kajganićem su odbili “oteti” predmet kantonalnim tužiocima.

Predmet je ostao u nadležnosti Tužilaštva Kantona Sarajevo i postupajuće tužiteljice su, u skladu s procedurama, od MUP-a Kantona Sarajevo zatražile operativne informacije o adresama stanova i vikendica osumnjčenih, kako bi se od nadležnog suda mogle tražiti naredbe za pretres. No, MUP Kantona Sarajevo nije odgovarao.

Deset dana MUP KS nije dostavio informacije o adresama, koje se, inače, mogu saznati i obezbijediti za manje od 24 sata, potvrdila su za Istragu tri izvora uključena u ovaj slučaj. Zbog toga Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije moglo zatražiti izdavanje sudskih naredbi za pretrese i kasnilo se s realizacijom policijske akcije. Na kraju je Tužilaštvo adrese osumnjičenih zatražilo od SIPA-e, koja je odmah postupila po zahtjevu i dostavila sve potrebne podatke. MUP Kantona Sarajevo nikada se nije oglasio po tom pitanju.

Nakon što je SIPA dostavila potrebne informacije, Tužilaštvo KS je zatražilo i dobilo sudske naredbe za pretrese na Palama. No, noć uoči policijske akcije, na portalu Raport objavljena je vijest da su identificirane ubice sarajevskih policajaca te da će uskoro biti hapšenje na Palama. Kriminalci su indirektno upozoreni. Kada su pripadnici SIPA-e u četvrtak u zoru došli u ulicu Alekse Šantića na broju 1A nisu pronašli osumnjičenog Aleksandra Macana.

Policija je već ranije imala informaciju da je osumnjičeni već nekoliko mjeseci u Španiji. No, ono što se tražilo bili su kriptovani telefoni, koji bi se mogli povezati sa aplikacijom Sky ECC i komunikacijom koju je pronašla francuska policija. S obzirom na to da policijski pretresi još nisu bilo završeni do trenutka pisanja ovog teksta, nismo uspjeli saznati da li su u stanu i objektima koje koristi Marijana Savčić-Macan, inače, supruga Aleksandra Macana pronađeni ovi “sigurni telefoni”.

U vikendici ove porodice su pronađene automatske puške, ali prije vještačenja se ne može konstatirati da li je to oružje korišteno prilikom ubistva dvojice policajaca u Sarajevu, piše Istraga.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.