13.11.2021. 22:55
0
Vrlo nezdrav zrak u Sarajevu, Tuzli, Zenici: Moguće negativne posljedice po zdravlje
FOTO: Nap.bq
Prema mjerenju u 21 sat indeks kvaliteta zraka u Sarajevu je 228 i vrlo je nezdrav. Mjerenja PM10 pokazuju vrijednost 209. Na svih pet mjernih jedinica (Otoka, Vijećnica, Bjelave, Ambasada SAD, Ilidža) izmjerene su visoke vrijednosti zagađenja. Kada vrijednost pređe 300 zrak će spadati u kategoriju opasan.

Ekoakcija je navela da kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!  Zrak je nezdrav i u Tuzli sa indeksom kvalitete 236 koliko je izmjereno na mjernoj stanici BKC.

Nešto manji indeks kvalitete zraka je u Zenici gdje zrak spada u kategoriju nezdrav. Zrak je nezdrav i u Lukavcu, a nešto bolja situacija je u Goraždu.


(Patria/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.