14.11.2021. 16:10
0
Brojne prednost putovanja vozom, ugodna vožnja bez gužvi i kašnjenja
Uvođenje putničkih vozova na relaciji Sarajevo-Pazarić-Sarajevo od 9. augusta ove godine u potpunosti je ispunilo očekivanja Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine, Vlade Kantona Sarajevo.

Osim za građane, domaće i strane turiste, vožnja vozom je posebna za djecu, jer mašinovođe svoje male posjetioce uveseljavaju, edukuju, a djeca su opuštena i vesela.

Mašinovođe Ames Muratović i Enver Spiljak kažu kako koristeći usluge Željeznica FBiH, građani, učenici, studenti, umaju uslove da u tačno vrijeme krenu na posao, školu, fakultet i u tačno vrijeme se vrate.

- Ugodno putovanje vozom je velika prednost, to je jeftina i gospodska vožnja. Izbjegavaju se svakodnevne saobraćajne gužve u gradu, nema kašnjenja u polasku i dolasku, izbjegavaju se gužve u samom javnom prevozu - kaže u razgovoru za Fenu Muratović.

Iako posao mašinovođe mladima i nije privlačan, i već je primijetan nedostatak kadrova, Muratović i Spiljak podvlače kako vole svoj posao.

- Posao mašinovođe je težak, odgovoran, stresan. Moje radno vrijeme je počelo u 04.45 sati, a završava u 16.40 sati. Vučnim vozovima upravljam već 30 godina - kaže Spiljak i dodaje da ipak voli taj posao.

Obojica su saglasni da je putovanje vozom ugodno, nema drumske gužve, putnici uživaju u vožnji, a cijene karata su vrlo povoljne.

Zajednički rad na projektu uvođenja putničkih vozova na relaciji Sarajevo-Pazarić-Sarajevo od 9. augusta, u interesu je građana za bržim povezivanjem lokalnih zajednica tog dijela kantona s centrom Sarajeva, a na osnovu Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja, kojim je predviđeno da ŽFBiH obavljaju usluge prevoza putnika na linijama za koje Vlada Federacije BiH i vlade kantona u FBiH iskažu svoj interes.

- Građani su iskazali veliki interes za tom linijom, tako da je do 31. oktobra 2021. godine samo na relaciji Sarajevo-Pazarić-Sarajevo prevezeno 19.688 putnika, što je, naravno, uticalo i na ukupno povećanje broja putnika Željeznicama FBiH - navode iz ŽFBiH.  

Podsjećaju da je na toj relaciji uvedeno šest pari putničkih vozova, uz redovnu putničku liniju lokalnog voza koji saobraća na relaciji Sarajevo - Konjic - Sarajevo.

Svaki radni dan ovi vozovi iz Sarajeva kreću u terminima 07:26; 10:00; 11:55; 14:00; 15:48; 16:59 i 20:51 (vikendom u: 07:26; 11:55 i 19:06), a iz Pazarića za Sarajevo u 06:18; 06:37; 08:25; 11:02; 12:44; 15:00 i 20:00 (vikendom u: 06:37; 11:02 i 15:00) .

Putovanje traje 34 minute s usputnim zaustavljanjem u stanicama Alipašin Most, Stajalište Ilidža, Blažuj, Hadžići i Pazarić. 

Putnicima koji posjeduju važeće mjesečne đačke, studentske i pezionerske karte za javni linijski prevoz putnika na području Kantona Sarajevo, omogućeno je da iste mogu koristiti za prevoz ovim vozom.  

- Uvođenje linije pokazalo je da se saobraćajna politika kreira stručno, te da država, odnosno lokalne zajednice, trebaju stvarati povoljan ambijent, jer prevoz putnika željeznicom ima značajnu prednost u odnosu na ostale vidove transporta: masovan prevoz (radnici, studenti i đaci), visok stepen sigurnosti, mala ovisnost o vremenskim nepogodama, rasterećenje saobraćajnica, korištenje domaćeg energenta za prevoz, i na kraju, nimalo zanemarljiv aspekt, zaštita životne okoline sa ekološkog aspekta kao i buke - naglašavaju iz ŽFBiH.

Kako bi svoje usluge učinili pristupačnijim za što veći broj ljudi, Željeznice FBiH omogućile su korisnicima popuste u cijenama svojih usluga i to: 20 posto za povratnu kartu, 30 posto za studente, novinare, invalide, penzionere, i grupe od 6 do 30 putnika, 50 posto za djecu od 4 do 12 godina, grupe od 30 i više putnika, mjesečne karte, slijepa lica i njihove pratioce. Djeca do četiri godine putuju besplatno. 

Vlada KS pokazala je interes i za uvođenjem željezničkih linija na relaciji Sarajevo – Ilijaš – Podlugovi – Sarajevo. Stoga se vode razgovori predstavnika Željeznica FBiH i Ministarstva saobraćaja KS o uvođenju određenog broja putničkih vozova na toj relaciji u 2022. godini, uz preuzetu obavezu sufinansiranja dijela nepokrivenih troškova u skladu sa Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.