17.11.2021. 22:21
0
Marija Zaharova napala njemačkog šefa diplomatije Maasa zbog zahtjeva za sankcioniranjem Dodikovog režima
Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Moskva uvjerena u pogubnost pristrasnih ocjena njemačkog šefa diplomatije Heika Masaa, koji je svu odgovornost za veliku unutrašnju političku krizu u BiH svalio isključivo na Republiku Srpsku.

Ova njena izjava dolazi nakon što je Maas izjavio da njegova zemlja pruža najveću bilateralnu podršku BiH, ali da niti žele niti hoće da usmjeravaju novac njemačkih poreskih obveznika u entitet koji “aktivno radi na uništavanju BiH”.

- Iznenađujuće je to kako je kategorički, lako i uopšte ne zalazeći u prethodne okolnosti naizgled iskusni njemački političar svalio svu odgovornost za veliku unutrašnju političku krizu u toj zemlji isključivo na RS. Uvjereni smo u pogubnost ovakvih pristrasnih procjena - istakla je Zaharova.

Dodala je da je tako Berlin samovoljno imenovao krivce.

- Već se čuju prijetnje uvođenjem različitih sankcija protiv legitimno izabranih lidera suverene BiH, koji zakonitim političkim metodama štite ustavna prava zahvaćena vanjskim voluntarizmom koji sve više podsjeća na kolonijalnu politiku - navela je Zaharova.

Ona smatra da Maas u svojim razmišljanjima zanemaruje Dejtonski sporazum o miru u BiH.

- Postoji prezir i nepoštovanje nezavisne BiH, njenih državotvornih naroda, naravno, Dejtonskog sporazuma, multilateralnih napora u korist međunacionalnog pomirenja i saradnje - rekla je Zaharova.

Ona je nazvala paradoksalnim riječi njemačkog šefa diplomatije o mirovnom sporazumu u kontekstu jačanja administrativne vertikale.

- Također je paradoksalno da implementaciju zajedničkog okvira, kao što znate, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, Mas svodi samo na jačanje administrativne vertikale, ulogu nelegitimnog visokog predstavnika i njegovim takozvanim strašnim alatima - izjavila je Zaharova.

Šef njemačke diplomatije Heiko Maas ranije je još izjavio da “neće sjedjeti skrštenih ruku”.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.