24.11.2021. 14:37
0
Prezentiran sistem ocjenjivanja fizičke sposobnosti kandidata za policajce
U prostorijama Sektora za policijsku podršku Uprave policije MUP-a KS, danas je prezentirana metodologija testiranja/ocjenjivanja fizičke sposobnosti kandidata, a povodom procedure Javnog konkursa za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika u Upravi policije MUP-a KS u početnom činu “policajac“.
Prezentaciji su prisustvovali predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, savjetnik za borbu protiv korupcije u pomenutom uredu Eric Larson, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, policijski komesar Nusret Selimović i predsjednik Komisije za izbor Džafer Hrvat.

Sudionici prezentacije su ocijenili da prisustvuju za građane i njihovu sigurnost izuzetno značajnom događaju.

Po okončanju provedbe ovog koncepta konkursne procedure na principu pune transparentnosti i objektivnosti, tako što se po prvi put u KS primjenjuju novouspostavljeni sistemi testiranja u interesu odabira najboljih i najuspješnijih, bit će primljeno njih 200.

- Ovo je jedini način kako se može osigurati da najbolji, naspremniji i najstručniji kandidati budu zaposleni u MUP-u KS - potcrtao je ministar Katica.

On je podsjetio i da su mediji prošloga mjeseca bili u prilici javnosti prenijeti i demonstraciju načina provedbe ispita kandidata iz općeg znanja kroz softverski, nasumičan odabir pitanja.

- Skupština i Vlada KS i dalje će ulagati napore u davanju podrške Upravi policije, MUP-u i ministru Katici u nastavku ovakve prakse osiguranja da najbolji kandidati budu zaposleni u sektoru sigurnosti i u cilju sprečavanja bilo kakvog vida manipulacije postupkom ili rezultatima testiranja - poručio je predsjedavajući Okerić.

Potcrtavajući važnost otvorenog i transparentnog zapošljavanja javnih službenika, savjetnik Larson je dodao da je to krucijalni dio borbe protiv korupcije, dok je šef spomenutog ureda Kafedžić naglasio da ovaj važni proces ima dugoročni uticaj na sigurnost građana i sistema.

- Ovakav način postupka testiranja kandidata u službi je jačanja povjerenja građana u rad policije, a dio procesa su i druge aktivnosti, poput nabavke body kamera, čija svrha je i zaštita građana, ali i integriteta policijskih službenika, rekao je komesar Selimović.

Podsjećanja radi, pri kraju je i procedura usvajanja novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, nakon čega će Uprava policije MUP-a KS moći raspisati još jedan konkurs, za 100 policajaca i 100 mlađih inspektora, koji će morati imati odgovarajuću struku za prijem na određeno policijsko mjesto.

Ovom prilikom, demonstrirana je i prezentacija provjere fizičkih sposobnosti kandidata, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.