28.11.2021. 8:59
0
Sutra hitna sjednica Doma naroda zbog blokade Parlamenta BiH
Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) o blokadi Parlamenta BiH zakazana je za sura 29. novembra.

Pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH podnijeli su 22. novembra zahtjev za hitno sazivanje sjednice tog doma na kojoj bi se razmatrala "Informacija Kolegija Doma naroda PSBiH o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na obrazloženje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti".


Poslanici, delegati, (do)ministri i drugi predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) ne učestvuju u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.  Zahtjev su podnijeli Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija BiH - delegat u Klubu Bošnjaka), Amir Fazlić i Asim Sarajlić (Stranka demokratske akcije - Klub Bošnjaka) te Munib Jusufović (Savez za bolju budućnost - Klub Bošnjaka) i Zlatko Miletić (nezavisni, bivši član Demokratske fronte - Klub Hrvata).  Održavanje sjednice je najavio i Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.


"Ako se sazove, onda zašto smo je sazvali, pravimo samo troškove, srpski delegati neće doći. Tako da je teško ugoditi. Naše je da pokušamo, a mislim da bi njihovo bilo, ne samo pravo, nego i obaveza da se odazovu i da kažu šta imaju na takvoj sjednici", istakao je Izetbegović.



Bećirović je konstatirao da je "na sceni svojevrsno kreiranje kvaziparlamentarizma“.  - Ovo što mi imamo trenutno na sceni je antiproceduralnost, antiustavnost i antizakonitost. Evropa zna šta to znači. To je put u totalitarizam i to se mora što prije zaustaviti. Mi u Bosni imamo iskustvo sa 1992. godinom. Jako dobro znamo šta znači kada pojedinci posegnu za vaninstucionalnim djelovanjem i kada napuste legalne državne organe. Zato danas u PSBiH vrlo ozbiljno postavljamo pitanje svim legalno izabranim predstavnicima i zakonodavne i izvršne vlasti - imate dvije opcije, jedna je da radite u Parlamentu BiH, u Vijeću ministara BiH, u organima u koje ste izabrani. Druga opcija je da postanete odmetnici i da radite u šumi. Ovdje nem treće opcije - kazao je Bećirović.


Prema njegovim riječima, ovakvo ponašanje onih koji blokiraju rad najvišeg zakonodavnog organa BiH dovodi do konkretnih posljedica, vrlo opasnih za cijelo društvo i državu.  - Te posljedice su, između ostalog, da se na ovakav način destruira zakonodavna funkcija najvišeg zakonodavnog organa, da se ruši i ustavotvorna funkcija PSBiH. Na ovaj način se potkopava i kontrolna funkcija PSBiH u smislu kontrole izvršnih organa vlasti. Ovo je udar na temeljne demokratske vrijednosti i na pravni poredak u BiH.


Zato je ovo vrlo ozbiljna situacija u kojoj izgleda da pojedinci žele da otmu volju građana i naroda BiH predstavljenu u predstavničkim tijelima i da oni samovoljno odlučuju u ime legalnih organa - istaknuo je Bećirović.


To je, smatra on, nedopustivo i to se mora prekinuti.

- Naša temeljna poruka onima koji su zaduženi da sazivaju sjednice državnih organa - gospodo, ili počnite raditi, ili dajte neopozive ostavke, dodao je Bećirović.


(Patria/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.