29.11.2021. 14:18
0
Objavljujemo sadržaj pisma - Đozić ispred rezidencije stigao sa pismom za Sattlera, pa upozorio i zaprijetio: Ako se ovako nastavi...
Jedan od aktivista grupe “ReSTART” Suad Đozić, predao je pismo šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru u kojem ga upozoravaju na način vođenja pregovore oko izmjena izbornog zakona.

Poštovani g. Sattler, prateći Vaš dosadašnji rad u vezi reformskih procesa u BiH mi građani ujedinjeni u neformalnoj grupi "ReSTART" obraćamo Vam se sa zahtjevom da nam pojasnite logiku Vašeg pristupa pregovorima u vezi temeljnih pitanja vezanih za budućnost BiH. Naime, iz kojeg razloga Vi kao specijalni predstavnik EU vodite proces o izmjeni Ustava i Izbornog zakona BiH koji je baziran na razgovorima s nepostojećim predstavnicima etničkih zajednica u BiH. Pri tome, ignorišete zahtjeve i prijedloge civilnog sektora i općenito glas građana Bosne i Hercegovine i njihovo učešće u kreiranju ovih za državu vrlo važnih akata. Nedopustivo je da zaobilazite državne institucije u kojima su u skladu sa Ustavom trebaju rješavati sva pitanja od važnosti za državu i njene građane.

Smatramo da se ne smiju ponavljati greške sa početka rata 1990-ih kada su deligitimizirane legalne institucije i Ustav RBiH što je kasnije dovelo do rješenja u Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je uspostavljena konfkliktna struktura vlasti, koja je disfunkcionalna i u potpunom neskladu s najboljim praksama euroatlantskog demokratskog modela, navodi se, između ostalog, u pismu.

Oni navode i da su protiv toga se pojedina građanska udruženja i nevladine organizacije, koje su, kako kažu, izabrane ‘metodom slučajnog odabira’ odlučuju o sudbini države.

-Obzirom na sve ove okolnosti, ako se ovakav pristup nastavi, mi ćemo na vaš raditi staviti dodatni fokus kako bi eventualno tražili naša prva i kod EU Parlamenta i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, navodi se na kraju.

image


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.