30.11.2021. 8:51
0
Dodik kod Putina, nastavljaju se razgovori oko Izbornog zakona
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas putuje sutra u Moskvu gdje će se sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali i predstavnicima Gazproma sa kojima će razgovarati o isporuci gasa.

"Srest ću se s Putinom i zato idem tamo. Bilo je pomalo ciničnih reakcija na to... Strategija Zapada, Velike Britanije, kaže da je tu neki maligni utjecaj Rusije. A oni ne da imaju maligne nego pogubne politike, Velika Britanija, dijelom Amerika, a vidim da nećemo biti dobro postavljeni ni kod nove Vlade Njemačke. Ali šta da radimo, nismo tu da ispunjavamo njihove želje", rekao je Dodik.

On je kazao da je radio na tome da Rusiji i Kini objasni o čemu se radi i oni žele da ga čuju. Naveo je i da se uveliko radi na tome da se pokrene tužba protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta u Njemačkoj.

Naveo je da se Rusija pokazala kao važan partner Republike Srpske, a sve je rezultovalo ekonomskom saradnjom i isporukom energenata po povoljnijim cijenama.

"Јa vjerujem da ćemo za naše potrebe i za potrebe izgradnje gasovoda i dvije gasne elektrane postići taj dogovor i da ćemo očuvati ovu cijenu za ovaj period kao što je to uradila i Srbija, i da ćemo i mi naći taj uspjeh koji je postigao Aleksandar Vučić i razumijevanje Putina da ćemo i mi to naći", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da će tokom posjete Moskvi razgovarati i o privrednim pitanjima, ističući da će izgradnja gasovoda od Rače prema Banjoj Luci nesumnjivo biti tema i sa presjednikom Rusije i sa čelnim ljudima Gazproma.

Dodik je u ponedjeljak obavio sastanak sa američkim izaslanikom za izbornu reformu Matthewom Palmerom i predstavnicom EU Angelinom Eicchorst u rezidenciji šefa Delegacije EU Johanna Sattlera. Večeri su prisustvovali i predsjednici SDA i HDZ BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović koji nisu bili raspoloženi za izjave. 

Strani medijatori u BiH ostaju do 2. decembra, a moguće je i duže kako bi se postigao dogovor. 

Jučer su održani sastanci sa civilnim sektorom, članovima CIK-a, kao i sa predstavnicima stranaka opozicije u FBiH. 

Danas slijede novi razgovori, a jedan dio sastanaka obavit će se u Ambasadi Nizozemske. 


(Patria/Admir O.)

DodikRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.