1.12.2021. 13:49
0
Cilj da svi građani žive zdrav život: Grad Beč ulaže 2,8 milijardi eura u zaštitu klime
Austrijska prijestolnica usmjerava velika sredstva na javni prijevoz, obnovljive izvore energije i utopljavanje objekata.

Fokus je stavljen i na širenje fotonaponskih sistema. U mjere za zaštitu klime 2022. i 2023. godine uložit će 2,8 milijardi eura. Do 2025. godine se planira proizvesti do pet puta više električne energije putem solarnih panela, nego prethodnih godina, saopćio je  Eurocomm-PR Sarajevo.  


Da bi se to postiglo, svake godine će se graditi onoliko fotonaponskih sistema koliko je izgrađeno u posljednjih 15 godina zajedno.


- Naš cilj da Beč bude klimatski neutralan do 2040. godine se ogleda u budžetu. Zaštita klime ima najveći prioritet, zbog čega se fokusiramo na električnu energiju, grijanje i mobilnost te izdvajamo najviše sredstava do sada - rekao je Jürgen Czernohorszky, ministar za životnu sredinu.


Novi centar za obnovljive izvore energije počet će sa radom 2022. godine. U izradi su i novi energetski prostorni planovi kojima grad može odrediti područja u kojima je za novogradnju dozvoljeno samo obnovljivo ili daljinsko grijanje.


- Pored zaštite klime, potrebne su nam jednako dosljedne mjere kako bismo osigurali da naš grad ostane prikladan za život, čak i kada postane toplije - smatra Czernohorszky.

Program finansiranja "Climate Model City" je efikasan alat u borbi protiv posljedica klimatskih promjena.  Svake godine se na projekte održive klimatske adaptacije u okruzima usmjeri dvadeset miliona eura. Ofanziva zelenih površina se također nastavlja i donosi 400.000 metara kvadratnih novih parkova i rekreativnih područja.


- Želimo da svi stanovnici Beča mogu voditi zdrav život, a za to je potrebna dobra i zdrava klima. Dosljednom politikom doprinosimo da Beč za 20 godina bude najbolji grad za život u svijetu - zaključio je Czernohorszky.


(FENA/ K.Bešlija)

klimabeč
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.