4.12.2021. 10:01
0
Rustemović: Vijeće ministara BiH ne brine o zdravlju građana, guši se Agencija za lijekove
Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je u najtežim trenucima od osnivanja i funkcionisanja, Vijeće ministara ne radi, ne donosi odluke, a mi čekamo, da nam se bar dopusti popunjavanje upražnjenih radnih mjesta, ključnih pozicija stručnim ljudima, a to su šefovi laboratorije, analitičari, kazao je predsjednik Sindikata Agencije za lijekove BiH Ramo Rustemović.

Štaviše, ljudi moji, ne možemo zaposliti pralju laboratorijskog posuđa, a nemamo je u redovnom radnom odnosu. Ovaj trend ako se nastavi, ne treba čekati dugo implementaciju Zakona o lijekovima RS-a, formiranje Agencije za lijekove RS-a. Možete zamisliti, a pogotovo bi se trebale vlasti na svim nivoima dobro zabrinuti pod kakvim mi uvjetima i neizvjesnosti radimo, da li mi brinemo za svoju egzistenciju, da li uopće ima konkretne pomoći da se ovo stanje popravi. Mislim da nema, neko čeka, šta čeka, Visokog predstavnika koji obećava u kondicionalu, imali smo posjetu od predstavnika, šta se desilo? - dodao je.

Žalosno je, ističe, i dodatno ove zaposlenike čini nezadovoljnim činjenica da sebi zarađuju sredstva na tržištu, pune budžet, cca 14 miliona KM, a moraju dijeliti sudbinu ovih blokada na Vijeću ministara, mizernih plaća i sve drugo što proizilazi iz radnopravnog odnosa.

- Agencija nije puka birokratska institucija, visokosofisticirana stručna djelatnost u službi unapređenja i zaštiti zdravlja, sa najvećim dijelom zdravstvenih radnika i svih drugih stručnih ljudi, dobro obučenih za tu vrstu posla. Vlast za sebe voli reći da je u službi građana, a mi jesmo u službi pacijenata, učinite nešto, bar za početak, izuzmite nas iz ovih blokada na nivou VM, oslobodite nas neodgovornih politika, da prodišemo i profunkcionišemo, dok nije kasno! - poručuje Rustemović.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.