4.12.2021. 19:10
0
Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor uhapšenima za zločine u Bijeljini
Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor za Gorana Sarića i ostalih šest osumnjičenih za ubistvo 22 civila u Bijeljini tokom 1992. godine.

Postupajući tužilac Ivan Matešić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio da je određen pritvor od mjesec dana za Gorana Sarića, bivšeg komandata Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), koji je ranije u dva predmeta oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici i zločine u Sarajevu.  Na ročištu održanom pred Sudom Bosne i Hercegovine, kako je kazao Matešić, određen je i pritvor za Živana Miljanovića, pomoćnika komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevu Bokarića, pripadnika Službe državne bezbjednosti Bijeljina, Jovicu Petrovića i Mirka Simića, pripadnike Interventnog voda SJB, te Ljubu Markovića i Slavenka Kočevića, pripadnike Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, takozvane “Pahuljice”, piše Detektor.ba portal.


Kako je rekao, određivanje pritvora je zatraženo zbog uticaja na svjedoka i mogućnosti bjekstva osumnjičenih.  Sarić i ostali su uhapšeni jučer, 3. decembra.  Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, oni su osumnjičeni za ubistvo 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena.

Prema informacijama BIRN-a BiH, uhapšeni se sumnjiče za ubistva porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koje su odvedene iz svojih kuća u bijeljinskom naselju Bukreš. Žrtve su ubijene u zoru 25. septembra 1992. godine u selu Balatun na obali Drine na području Bijeljine.


Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopani pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još uvijek vode kao nestali.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.