5.12.2021. 21:46
2
Oglasio se šef zeničke SDA o hapšenju Kasumovića: Niko više ne spominje radnike koji su ostavili život u “Zenicatransu”, a na kraju izbačeni na ulicu
Brojne reakcije pristizale su posljednjih dana nakon hapšenja gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Predsjednici uglavnom opozicionih stranaka, kao što su SDP, NiP, SBB smatraju da se radi o montiranom procesu od strane SDA, što i sam Kasumović misli.

No, sad se oglasio i šef zeničke SDA Nezir Pivić.

Njegovo saopćenje prenijet ćemo u cijelosti:

- Proteklih dana svjedočimo neviđenom pritisku na pravosuđe od strane političke stranke Fuada Kasumovića i njegovih koalicionih partnera. Na tužilaštvo i sud obrušili su se i čelnici političkih partija, među kojima i oni osuđeni za ozbiljna krivična djela ili se protiv njih vode postupci, ali i politički cirkusanti kao što je Elmedin Konaković.

Odvažio se čelnik NIP-a da tumači pravo, pravdajući svog političkog brata Kasumovića da je imovinu Grada prebacio iz jednog u drugi džep. To u pravu ne pije vode, jer nema “žongliranja” iz džepa u džep kada se radi o interesima države. Zakoni i propisi se moraju poštovati, ako želimo pravnu državu!

Niko ne smije da uzima pravdu u svoje ruke, a svako ko je odgovoran za propast preduzeća mora odgovarati. Ko ima saznanja o kriminalu treba ih prijaviti nadležnim organima, jer za to imamo pravosuđe.

Niko više ne spominje radnike koji su ostavili život u “Zenicatransu”, a na kraju izbačeni na ulicu. Nije ih spomenuo ni Konaković na propaloj tribini u Zenici. Zašto po istom modelu Kanton Sarajevo nije izvukao imovinu iz “Grasa” i gurnuo preduzeće u stečaj. Nije zato što to država ne smije raditi!

Imao je Konaković priliku da šačici svojih simpatizera kaže zašto ne podržava izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji je Kantonu Sarajevo omogućio da ima budžet od milijardu maraka, na štetu ostalih kantona među kojima je i Zeničko-dobojski. Izmjene bi Zenici i ZE-DO kantonu donijele desetine miliona dodatnih prihoda i to bi bila istinska borba za interese građana. Sve ostalo je klasični populizam!

Konaković se ohrabrio da komentariše diplome doktora nauka, iako za to kao neko sa diplomom DIF-a, koji je, usput rečeno, završio pod sumnjivim okolnostima u rekordnom vremenu, nema nikakve kvalifikacije. Ako želiš da postaneš sudija ili tužilac moraš završiti Pravni fakultet, na kojem predaju profesori, kao što sam ja. Nijedan kandidat koji je doktorirao na Krivičnoj katedri Pravnog fakulteta u Zenici nije završio doktorski studij da mu ja nisam bio ili mentor ili član komisije. Osim toga, ja sam u politiku ušao ostvaren kao doktor pravnih nauka koji je doktorirao u 29. godini, za razliku od Konakovića koji je sve ostvario u politici i preko SDA.

Vratimo se “Zenicatransu”. Prije dvije godine vođena je ozbiljna rasprava u Gradskom vijeću Zenice i sve političke stranke tada su bile za spašavanje našeg javnog prijevoznika i radnika. Sad su odjednom svi zaboravili radnike i stali na stranu političkih manipulanata i populista, koji ni sami ne mogu objasniti porijeklo svoje imovine.

Gdje su bili kada je Kasumović javno govorio o dirigovanim stečajima za NK “Čelik” i “Zenicatrans”, te kada je blokirao RMU Zenica. Zašto nisu reagovali na izjavu Almira Babajića koji je javno rekao da je upravo Kasumović pokrao SDP na posljednjim izborima, a bio im je koalicioni partner. Nisu, jer im nije važno ništa osim njihovih pozicija.

Poštujmo presumpciju nevinosti i dopustimo pravosuđu da radi svoj posao, navodi u saopćenju.

(Ajdin Balićevac)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.