7.12.2021. 9:02
0
Bećirović javno poručio Dodiku: Ako nema Dejtonskog sporazuma, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH
Delegat Socijaldemokratske partije (SDP) u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ističe da svjedočimo otvorenom početku napada na ustavni poredak BiH, prenosi Federalna.ba.

-Svjedočimo nažalost jednu nimalo dobru politiku, prije svega od strane Dodika u kojoj pokušava potpuno da uništi Dejtonski mirovni sporazum i da unilateralno napusti Dejtonski mirovni sporazum.

Ja mu večeras javno poručujem  – ako nema Dejtonskog mirovnog sporazuma slijedi prethodno legalno stanje, a to je Ustav Republike BiH jer postojeći Ustav BiH i počinje i završava sa Republikom BiH. U članu 12 ovog Ustava BiH stoji decidno da se amandmanski mijenja Ustav Republike BiH na način kako je to urađeno u Dejtonu.

E sada, ako nema više Dejtonskog mirovnog sporazuma, ako svako u ovoj zemlji misli da može jednostrano, nenadležan da odlučuje o državnim organima vlasti i državnim institucijama, to prvo mora biti prokomentarisano kao unilateralno napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Bećirović sinoć za Federalnu televiziju.

Dodao je da zatim “slijede dva fronta koja moraju reagovati”.

-Jedan front su državne institucije BiH – Tužilaštvo, Ustavni sud i druge. Druga strana je međunarodna zajednica, visoki predstavnik, specijalni predstavnik EU, SAD, ključne zemlje Zapada, itd.

BiH će sigurno opstati kao država, ali nažalost stagniramo u svemu ovome i imamo prijetnje koje su potpuno nepotrebne ljudima u ovoj zemlji. Umjesto da se u BiH okrenemo pitanjima zašto imamo demografski slom, zašto i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i Ostali masovno odlaze iz BiH, zašto ne pokrenemo ekonomiju, mi se moramo nažalost suočavati sa ovakvim stvarima koje nisu od interesa nikome u BiH.

Odbijaju strane investitore, loše djeluju na ekonomiju, ugrožavaju sigurnost običnih ljudi koji ionako teško žive i bez ovih kriza. Ja mislim da je krajnje vrijeme da se prekine s tom opasnom praksom jer to može biti unilateralno napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Bećirović.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.