10.12.2021. 10:44
0
RTL objavio reportažu iz rudnika mrkog uglja Kakanj: Ovo je tvornica invalida
U fokus javnosti došli su prije dvije sedmice kad su prosvjedovali u Sarajevu, a nakon dva dana vratili su se u svoj "ured", 200 metara pod zemljom za plaću od 3.200 kuna. Ovako počinje prilog o rudarima mrkog uglja Kakanj na televiziji RTL.

U Srbiji se neće kopati, ali u BiH se kopa nemilice, ne litij, nego dobar stari ugljen. I dok se mi u Hrvatskoj okrećemo zelenoj bezkarbonskoj budućnosti i odavno nemamo ni rudnika ni rudara, BiH ima sedam rudnika, svi su pod državnim koncernom Eletroprivreda BiH - navodi novinarka Kristina Čirjak te nastavlja:

- Očajni rudari došli su u fokus prije dva tjedna kad su prosvjedovali u Sarajevu, ali nakon dva dana štrajka vratili su se u svoj ured, 200 metara pod zemljom gdje za plaću od 3200 kuna rudare u smjenama po osam sati.

Iz jame ne izlaze osam sati. Pod zemljom rade, jedu i piju. Uslovi su im loši, mašinerija nikakva, a plaća mala pa su zbog toga prosvjedovali u Sarajevu. Ondje su bili i rudari Nedim i Vadad.

- Nije lako. Ti kreneš u jamu dolje i ne znaš hoćeš živ izaći, šta je, hoćeš li izaći s nekom povredom. Ovo je tvornica invalida. Rudnik je tvornica invalida. Taj radnik koji je stradao na poslu, evo sad nek se zatvori rudnik, tko će njega primiti. Tko će njega primiti?? Gdje će se on zaposliti - pita se rudar Nedim Mašić.

Na ovom linku pogledajte video reportažu iz rudnika u Kaknju.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.