30.12.2021. 8:30
0
BiH ima sve manje domaćeg mesa, jedemo evropske rezerve
Dok se država hvali stotinama miliona maraka podijeljenih poljoprivrednicima, oni koji to stvarno jesu kažu kako je konačno vrijeme za promjenu Zakona, kako bi taj novac stizao onim istinskim, a ne lažnim proizvođačima.
Na kraju ove druge pandemijske godine s kovidom, koji je uz sušu poljoprivrednoj proizvodnji pričinio  značajnu štetu, najveći problem su, ipak, uvozni lobiji, a s njima i domaći mesoprerađivači, zbog kojih se najčešće gasi uzgoj junadi, a mi jedemo meso iz evropskih rezervi. Sela se gase, a zemlja ostaje pusta.

"Mi 99% jedemo uvozno meso, to se kupuje iz nekih država, mi smo pojeli sve evropske zalihe" - ovako na kraju godine, ne bez gorčine, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa SBK-a Amir Bulut objašnjava stanje u proizvodnji mesa u Srednjobosanskom kantonu, koji prema zvaničnim podacima, u uzgoju ima tek nešto više od hiljadu bikova i junica, što je nedovoljno za podmirenje potreba za mesom na ovom području.

No, nažalost, kaže, i pored toga plasman iz domaćeg uzgoja, za koji postoji propisana procedura ,gotovo je nemoguća misija, pa stoga ne čudi što je samo u prvih devet mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno 53,1 milion kilograma mesa i drugih klaoničkih proizvoda.

"Ili nam smanjuju cijenu ili od nas traže pola od tih podsticaja koje mi trebamo dobiti. Ove i prošle godine dosta ljudi napustilo proizvodnju tova junadi, prešli su na mlijeko", dodaje Bulut.


(Patria/Admir O.)
MesoBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.