11.1.2022. 19:25
0
Spomenik otkrio Draško Stanivuković, Hrvatska uputila notu Bosni i Hercegovini: Zgroženi smo zbog ploče oficiru JNA
Tepić je 29. septembra 1991. godine detonirao eksploziv i raznio skladište oružja u Bjelovaru kako bi spriječio da ono pripadne hrvatskim snagama.

“Zaprimili smo notu Hrvatske zbog otkrivanja ploče Milanu Tepiću u Banja Luci. Pridružujem se osudi čina koji pokazuje zbog čega je neophodno zakonski zabraniti veličanje zločina i genocida.

Nota će biti proslijeđena nadležnim entitetskim i lokalnim vlastima u Banja Luci zbog otkrivanja ploče Milanu Tepiću u Banja Luci. Pridružujem se osudi čina koji pokazuje zbog čega je neophodno zakonski zabraniti veličanje zločina i genocida. Nota će biti proslijeđena nadležnim entitetskim i lokalnim vlastima u Banja Luci.” napisala je na svom Twitter profilu ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.


Ranije danas, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštiilo je da je ambasador u Sarajevu uručio protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH zbog jučerašnjeg otkrivanja spomen-ploče Tepiću u Banjaluci.


Ministarstvo je navelo da se otkrivanjem spomen-ploče Tepiću „veliča teroristički čin osobe koja je tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, u samoubilačkoj akciji, svjesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila, kao i ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara“.


Tepić je 29. septembra 1991. godine detonirao eksploziv i raznio skladište oružja u Bjelovaru kako bi spriječio da ono pripadne hrvatskim snagama.


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je zgrožen odlukom vlasti Banjaluke da podignu spomen-ploču majoru JNA Milanu Tepiću koji se 1991. raznio u skladištu oružja u Bjelovaru, ubivši 11 hrvatskih vojnika.


„Mi smo svi zgroženi s obzirom na Barutanu i broj poginulih tada. Prema tome, za nas je bilo kakva spomen-ploča neprihvatljiva i deplasirana, te osuđujemo to“, rekao je Plenković u Splitu, prenela je agencija Hina



(Kenan Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.