17.1.2022. 14:30
0
Epidemiološka situacija u BPK-u i dalje se pogoršava
Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i dalje se pogoršava, a svakodnevno se bilježi porast broja novozaražeih infekcijom Covid - 19 - potvrđeno je iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica ove ustanove Medina Bičo naglašava da sedmična incidenca oboljelih izosi 800, dok je kada je u pitanju prenos virusa u zajednici, ovaj kanton na nivou četiri.

- U protekloj sedmici od 401 laboratorijskih testiranja, imali smo 184 pozitivna rezultata. Registrovana su i tri smrtna slučaja od posljedica koronavirusa, dok je oporavljeno 135 lica. Trenutno je na području BPK Goražde aktivno 248 slučajeva, u izolaciji je 491 osoba. Na liječenju u Sarajevu se nalaze 23 osobe iz Goražda, dok su u Kantonalnoj bolnici hospitalizirana dva pacijenta - precizirala je Bičo.

Ona je pozvala građane na odgovornost, prvenstveno u smislu poštivanja mjera koje su na snazi, kako bi se usporilo širenje virusa, uz apel za vakcinaciju.

- Vakcinacija u BPK se obavlja u porodičnim ambulantama, kao i Zavodu za javno zdravstvo koji je udovoljio i svim privrednim subjektima čiji su uposlenici iskazali želju da se vakcinišu. I dalje smo svima na raspolaganju, i sada idemo u one subjekte gdje žele treću dozu. Generalno je povećan interes za booster dozu, dok je znatno manji za prvu, a na raspolagaju imamo vakcine Pfizer i Sinofarm - istakla je ona.

Naglasila je da je na području BPK Goražde vakcinisano ukupno 9.262 osobe ili 51,45 posto od ukupog broja punoljetnih građana. Revakcinisano je 8.628, dok su booster dozu primile 764 osobe.  

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.