20.1.2022. 9:13
0
Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži reviziju svih nepotvrđenih optužnica za ratne zločine
FOTO: Ilustracija
Od kako je Tužilaštvo BiH preuzelo ingerenciju nad najsloženijim predmetima ratnih zločina niti jedan zločin tog ranga nad Bošnjacima nije dobio sudski epilog sa osuđujućom presudom.

Jedan od prvih i možda pionirski poduhvat je bila optužnica protiv Momčila Mandića, ministra pravosuđa tzv. Srpske Republike u BiH, završila je oslobađajućom presudom, zatim načelnik opštine Bosanka Krupa i predsjednik kriznog štaba iste opštine Gojko Kličkovic također oslobođen pred sudom BiH.


"Pored oslobođajućih presuda drugi fenomen je da po podizanju optužnice ili već u samoj istrazi, osumnjičeni "saznaju"za mogućnost podizanja optužnice i jednostavno pobjegnu u susjednu državu, što je posljednjih godina bila ustaljena praksa a zadnji slučaj je Milomir Savčić, komandant 65. motorizovanog puka pri glavnom štabu VRS.", navode iz Udruženja Udruženja žrtava i svjedoka genocida.



Da je i to postalo već uočljivo i previše vidljivo čak i onima koji u tome sudjeluju u posljednje vrijeme pojavljuje i treći fenomen odbacivanje optužnice zbog neruđenosti, naime više od 100 optužnica je vraćeno na doradu Tužilaštvu BiH zbog raznovrsnih manjkavosti, a posljednja optužnica protiv Milenka Stanića, predsjednika kriznog štaba općine Vlasenica u kojoj se navodi slijedeće:

"Sud je prije donošenja odluke o optužnici dopisom pozvao Tužilaštvo BiH da uredi optužnicu, između ostalog i zbog činjenice da osumnjičenom nisu predočeni svi inkriminirajući navodi  i djela navedena u optužnici, te nakon toga utvrdio da Tužilaštvo BiH nije postupilo na način kako je u dopisu navedeno."



- Čak i kad sud potvrdi optužnicu, suđenje nikako da počne, takav je slučaj u predmetu Miroslava Kraljevića aktuelnog načelnika Vlasenice. Na osnovu  gore navedenog pozivamo novi sastav VSTV i  novo postavljenog  V.D. glavnog tužioca Tužilaštva BiH da hitno realiziraju prijedloge i zaključke iz dva izvještaja Džoane Korner koji su rađeni po zahtjevu OSCE i Tužioca ICTY/MICT, a posebno dio koji se odnosi na način i kvalitet podizanja optužnica  - navodi se u saopćenju.


"Tražimo da se hitno napravi revizija svih slučajeva nepotvrđivanja optužnica od strane Suda BiH i utvrdi konkretna odgovornost ,ali i da se takve optužnice zanove, ponovo dorade i podnesu na potvrđivanje Sudu, uključujući posljednju protiv Milenka Stanića .Također, pozivamo sve učesnike odgovorne za realizaciju revidirane strategije da hitno pristupe realizaciji revidirane strategije Anex B Strategije i A listi prioriteta Pravila puta, što je zakonska obaveza Tužilaštva BiH.", zaključak je saopćenja iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.