21.1.2022. 21:36
1
Dahić: Kriminalne grupe jačaju, Sarajevo može postati opasan grad
Jučer u poslijepodnevnim satima dogodilo se ubistvo u sarajevskom naselju Pofalići. To je drugo ubistvo od sredine decembra do danas u glavnom gradu. Ismet Dahić, bivši ministar unutrašnjih poslova KS kazao je da je zabrinjavajuće da se ova ubistva dešavaju u Sarajevu i samim time izazivaju veću pažnju, ali i strah kod građana pogotovo zbog posljedica koje mogu nastati iz ovakvih mafijaških obračuna.
Jučer u poslijepodnevnim satima dogodilo se ubistvo u sarajevskom naselju Pofalići. To je drugo ubistvo od sredine decembra do danas u glavnom gradu. Ismet Dahić, bivši ministar unutrašnjih poslova KS kazao je da je zabrinjavajuće da se ova ubistva dešavaju u Sarajevu i samim time izazivaju veću pažnju, ali i strah kod građana pogotovo zbog posljedica koje mogu nastati iz ovakvih mafijaških obračuna.


"Međutim, uvijek su se događala ta ubistva, doduše, ranije nisu iz ovih razloga da se mafije međusobno susreću i razračunavaju, iz oblasti narkomanije pogotovo, ali gledajući na okruženje oko nas gdje toga ima daleko više, ovo nije neko iznenađenje. Nekada je bilo daleko više izvršenih krivičnih djela, međutim, ta tendencija ima neku svoju zakonitost i kreće se u granicama”, naglasio je Ismet Dahić.


On je penzionisan kada je tadašnjem premijeru predao podatke o višestrukim povratnicima u činjenju krivičnih djela i o djelima koje su uradili.


Da li su oni i dalje aktivni u činjenju tih krivičnih djela ili su taj “posao” preuzela njihova djeca, postavljeno mu je pitanje na N1.


“Nema više aktera iz te grupe, tada sam ja napisao da postoje tri grupe u kojoj je svrstana ta grupa kriminalaca. U ta doba su se u manjoj mjeri bavili narkomanijom nije to bilo toliko zastupljeno u Sarajevu, bavili su se drugim vrstama krivičnih djela. Njih više nema nažalost jer su neki od njih tragično završili, njihovi sljedbenici su nastavili njihovim putem na neki perfidniji način i neki čak pod pokroviteljstvom određenih političkih struktura, odnosno, nosioca vlasti u FBiH i KS u to doba, ima ih i danas i te posljedice se osjećaju i danas”, naveo je.


Istakao je da je u to vrijeme dok je bio ministar policija činila sve da zaštiti građane od kriminalaca te da su u tome većim dijelom uspijevali.


“Policija je i danas jača od kriminalaca, ali ne mogu doći u poziciju da to i pokažu. Jer sve one radnje koje poduzimaju rade po nalogu tužilaštava, dakle, oni izdaju nalog za primjenjivanje određenih mjera i radnji prema svakom pojedincu i grupama. Uvježbani jesu, na savršenstvu nisu, treba im tehnika, oprema, obuka i školovanje i saradnja sa tužilaštvom”, dodao je nekadašnji ministar MUP-a KS.


Naglasio je da postoji mogućnost da Sarajevo postane opasan grad po život s obzirom na to da se obračuni kriminalnih grupa završavaju oružanim napadima.


“To nije prestalo ni u ovom slučaju koji je bio polovinom decembra (ubistvo Mehmeda Ramića op.a.) jer je takve aktivnosti suprotna njihova grupa poduzimala i planirala da bi se do rezultata njihovog revanša došlo sinoć. Dakle, ti ljudi iz takvih grupa su poznati. Šta je prema njima trebalo da se poduzme predmetni tužilac koji vodi ovaj slučaj bi trebao dati odgovor i šta će se dalje poduzimati također to tužilac zna. Činjenica je da oni ojačavaju, zarađuje se velika suma novca, bogato se živi, omladina nema mogućnosti da se zaposli pa se okrene zaradi na kriminalni način, nažalost to je stvarnost. Politička i ekonomska situacija tome pogoduje i omogućava ovakve događaje i nastanak i širenje kriminala”, poručio je Dahić.




(Kenan Bešlija) 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.