24.1.2022. 20:33
1
Jasmin Duvnjak: Volimo Sarajevo, ali vlast u ovom kantonu nije bitna sama sebi, ne trebaju biti sebični
Komentarišući današnje usvajanje izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH,kaže da se kao jedan od predlagača dugo godina zalagao za pravičniji model raspodjele javnih prihoda.

Pozdravljajući današnje glasanje zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Duvnjak je kazao da motiv svoje inicijative vidi u prevaziđenosti trenutnog sistema raspodjele koji ide na štetu drugih kantona.

- Trenutni sistem raspodjele javnih prihoda uređen je zastarjelim zakonom iz 2006. godine. Već osam godina brojnim inicijativama iz Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona pokušavamo uticati na Vladu FBiH, s ciljem usvajanja novog zakona zasnovanog na pravičnim osnovama. Nema pravde ako postoje drastične razlike u standardima naših građana, primjera radi, od Sarajeva do Breze u ZDK ili Kiseljaka u Srednjobosanskom kantonu – smatra Duvnjak.

Ističe da je kao jedan od predlagača nastojao postići širi politički konsezus po ovom izuzetno važnom pitanju, nezavisno od političkih i drugih razlika.

- Kao jedan od predlagača, uz delegate Doma naroda Parlamenta FBiH Ivu Tadića i Slađana Ilića, dogovorio sam zajedničko predlaganje ovog zakona, zajedno sa kolegom Salkom Zildžićem i grupom od ukupno 13 zastupnika iz pet političkih stranaka Predstavničkog doma. Iako dolazimo iz različitih kantona, političkih stranaka, pa i naroda, uspjeli smo da ne upadnemo u zamku dnevne politike i nacionalnih svađa – pojašnjava Duvnjak.

Dodaje da Sarajevo kao glavni grad ima posebno mjesto u srcima svih Bosanaca i Hercegovaca.

- Mi volimo Sarajevo kao glavni grad i sve što želimo jeste da Sarajevo ne bude sebično, pa da ne vidi i  druge – Zenicu, Tuzlu, Krajinu, Podrinje, Hercegovinu, Travnik, Livno, Posavinu i ostatak FBiH. Patriotski i bi bilo jeste da se vlast u Kantonu Sarajevo ne bude svrha sama sebi. Nije interes Sarajeva da se isprazni pola Bosne, da ljudi dođu živjeti, zbog privlačnih budžetskih benefita i privilegija, u Sarajevo. Još jednom bravo za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, sada pravednija raspodjela zajedničkog novca ide na usvajanje u Dom naroda Parlamenta FBiH – kazao je Duvnjak za Hayat.ba.

(Ajdin Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.