24.1.2022. 20:44
3
"Ovo je velika pobjeda HDZ-a, Tuzlanski kanton neće dobiti šta mu pripada, ta sredstva idu u ruke onih koji ne plaćaju porez"
Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković večeras se u svom Facebook live obraćanju dotakao aktuelnih tema u BiH, u prvom redu donošenja izmjene i dopune zakona o raspodjeli javnih priroda kojom će se umanjiti ponder Kantonu Sarajevo i smanjiti dotacija novca ovom kantonu iz indirektnih poreza.

Konaković je rekao da je donošenje ovog zakona velika pobjeda HDZ, te da je to stimulacija onim dijelovima države gdje se ne uplaćuje PDV. On je rekao da, uprkos nadanjima, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kantoni neće dobiti sredstva koja očekuju i koja zaista zaslužuju, nego će dobiti samo mrvice od iznosa koji je oduzet Kantonu Sarajevo, a većina tih sredstava će završiti u kantonima koje kontroliše HDZ, a u kojima se ne uplaćuje PDV.

-O ovoj temi ne pričam sa političkog aspekta nego kao čovjek koji želi da mu dijete ostane ovdje živjeti. Tuzla neće dobiti ono što treba da dobije, a šteta za KS će biti velika. Pored ovog procesa, dešavaju se kontinuirani procesi i borimo se sa ovom vladom u FBiH, rekao je Konaković.

-Priča o ponderu je priča protiv građana Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i ostalih kantona, a u korist onih koji ne plaćaju porez. SDA u KS nakon ovoga što radi zna kakav će biti politički epilog. Za nekoliko mjeseci građani će svih kantona vidjeti koliko je ovo loše rješenje i kako ništa nisu dobili, zaključio je Konaković.

Konaković je govorio i o poskupljenju električne energije, kazavši da je spriječena ogromna pljačka.

-Tu je cijena i oko električne energije, oko koje nisam puno pričao. Aner Žuljević i ja sam zaustavili i taj pokušaj pljačke. Spriječili smo ogromnu pljačku i isplatili se boriti na tom polju. Dom naroda je uspio zaustaviti tu prevaru. Tražit ćemo ključni odgovor kome ste prodali struju i ko se obogationa struji koju konkretno Elektroprivreda poizvodi. Toplane su najavile da može doći do prekida grijanja građana u Sarajevu. Mislim da se to neće desiti. Zadatak je da sutra Vlada KS adekvatno reaguje. Napravili smo pretpostavke da se taj crni scenarij ne desi na ovakvim minusima, to bi bilo u rangu zločina, rekao je Konaković.

Lider NIP je istakao da je Energoinvest najodgovorniji za trenutnu situaciju.

-Vlada FBiH je napravila neke malverzacije u kupovini plina. Energoinvest je najodgovorniji, i zašto je došlo do obustave. Oni kažu da ima plina, ali nisu rekli da ga ima po šest puta vecim cijenama. Vlada KS mora sutra hitno reagirati. Određeni su se dobavljači već stavili na raspolaganje, otkrio je Konaković.

HDZ kontroliše sve, zato u Sarajevu ne postoji ozbiljno gradilište, to je osveta SDA Kantonu Sarajevo.

-Strateški kontinuriana osveta KS od strane SDA govori odluka da se u KS potpuno zaustavi koncept građenja. Počeli su pričati spinove kako se radi o mafiji. U Sarajevu ne postoji ozbiljno gradilište. Ako želite nešto da pravite u Centru, Mandić kaže moramo da vidimo šta će nam reći HDZ i SNSD. Ovo je ispit za Trojku i za naše ministre i načelnike koji se u ovoj kriznoj situaciji moraju ponašati hrabrije i odupirati svim pritiscima. Obećavam da ćemo se ovakoj nepogodi suprostaviti još jače.

-U ovoj borbi uživamo i naš motiv bez obzira pritiske biti dodatno jači, bolji i motivisani, zaključio je lider NIP.

(Ajdin Balićevac)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.