27.1.2022. 9:20
0
Advokat Duško Tomić: Dodik je fiktivnim kreditom kupio vilu. Ratu je Pavlović plaćao iz svog džepa, ja sam svjedok tome
Vila na Dedinju koju je još 2007. godine kupio član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik ne prestaje da intrigira javnost.

Naime, Tužilaštvo BiH istragu oko kupovine te vile pokrenulo još 2016. godine, ali ona nije okončano sve do danas.

No, vratimo se nekoliko godina unazad i prisjetimo se detalja. Dodik je 14.05.2007. godine, preko “Pavlović banke”, 750.000 eura prebacio na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je i bila vlasnik vile na Dedinju.

U medijima je Dodik nekolicinu puta tvrdio da je navodno podigao kredit od “Pavlović banke” kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je, opet navodno, kredit uzeo tek godinu kasnije nakon njene kupovine – 27.06.2008. godine, kada je on odobren.

Istraga je godinama unazad bila zapostavljenja, pa je cijela procedura tekla jako sporo. Međutim, posljednih nekoliko mjeseci istraga se ponovo aktivirala.

Predmet je zaveden kao “Pavlović banka”, koja već duže od šest godina čeka svoj pravi epilog. Iako Dodik godinama govori u medijima kako protiv njega nema optužnica te da uopšte nema strah od sudskog progona, upravo kupovina ove sporne nekretnine mogla bi mu predstavljati obruč oko vrata. Posebno, ukoliko uzmemo u obzir da SAD najviše sada se fokusiranju na sumnjive transakcije te borbu protiv korupcije, a posebno u politici.

Dodikova vila na Dedinju

Tokom ovog mjeseca, tačnije 21. januara Dodik je na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu kazao:

“Želim da kažem da su do mene došle informacije da službenici Američke ambasade rovare po tužilaštvu i traže podizanje optužnice”, kazao je Dodik.

Ono što je posebno bitno istaknuti je činjenica da je upravo Slobodan Pavlović bio nekadašnji vlasnik “Pavlović banke”, koji je poginuo 16.12.2021. godine u saobraćajnoj nesreći u Čikagu (SAD).

Njegov bivši advokat Dušan Tomović za Raport otkriva detalje ove istrage te podvlači da je vrijeme da Milorad Dodik završi u zatvoru.

“Još od prvog dana sam rekao da su se stekli uslovi za hapšenja Milorada Dodika i to 2016. godine. Radi se o profesionalnom kriminalcu, koji je zloupotrijebio svoj moć i političke funkcije. Napljačkao se da je to strašno. Uništio je Slobodana Pavlovića. Zastupao sam ga, međutim on mi je otkazao punomoć preko televizije Dnevnika RS jer je Dodik to tražio. Kada je Dodik otkriven, on je to pokušao prikriti fiktivnim kreditom, a ratu je plaćao Pavlović iz svog džepa, to ja znam”, naveo je Tomić.

Kako kaže spreman je javno svjedočiti i pred Sudom BiH, jer kako navodi vrijeme je da se kriminalci liše slobode.

“Živim za dan da se prijavim kao svjedok protiv Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića koji su uništili ovaj narod. Neka ih bude stid i sram. Prvo se treba uništiti Dodik, pa onda ova dvojica. Nema šta da se očekuje od Srbija po ovom pitanju. Iskreno da Vam kažem, ja sam išao lično na Dedinje da se uvjerim da je Dodik vlasnik i jeste. Mislim da Vučić treba da shvati da najveća opasnost za narod Srbije upravo Dodik”, kazao je Tomić za Raport.

Dodaje kako su Pavlović i on ostali do kraja.

“Pavlović je nažalost završio pod točkovima kamiona. Bili smo prijatelji do kraja. Ne znam zašto se dogodila njegova smrt. Krajnje vrijeme da se Milorad Dodik hitno uhapsi. Da se uhapsio prije osam godina, zemlja bila imala dosta manje problema. Dodik je zreo odavno za hapšenje. Bit ću svjedok pred sudom BiH”, zaključio je Pavlović, prenosi raport.


(Admir O.)

DodikRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.