29.1.2022. 8:10
0
Jubilarna 80. godišnjica Igmanskog marša
U organizaciji SABNOR-a BiH u Kantonu Sarajevo danaa 29. januara 2022. godine održat će se jubilarna 80. godišnjica Igmanskog marša.

Za obilježavanje je predviđen sljedeći Program, okupljanje kod podvožnjaka u Hadžićima, polaganje cvijeća na spomeniku u Brezovači, formiranje kolone i početak marša prema Velikom polju.

Po pristizanju kolone izvršit će se polaganje cvijeća na mezanju Mazište i Veliko polje te početak manifestacije i polaganje cvijeća kod spomenika na Velikom polju.

Nakon programa vojnički grah i druženje.

Obilježavanje ovog događaja ranijih godina privlačilo je pažnju i mnogih ljubitelja prirode i posjetitelje planine Igman.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i na hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab Brigade donio je odluku o izvršenju rizičnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.


(Patria/Admir O.)

MarsIgman
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.