6.3.2022. 10:23
0
Bečarević: Sprema se crni scenario sa cijenama gasa u BiH, oba entiteta u istom košu
Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa osvrnuo se na obećanja Morada Dodika nakon navodnog susreta s predsjednikom Rusije o cijeni gasa za bh. entitet RS.

Tada je Dodik rekao da je zahvalan Putinu koji je direktno potvrdio da će cijena gasa ostati ista i da se neće mijenjati. Bečarević upozorava da je realniji crni scenario za oba entiteta.

"Cijena je 290 dolara zato što plaćamo dodatni tranzit u odnosu na Srbiju koja ima 270 dolara i to će ostati do 30. maja kada ćemo ponovo razgovarati o toj cijeni. Ja vjerujem da će se do tada stabilizovati tržište gasa i da nećemo imati više problema u tom pogledu - rekao je Dodik.”

Šta je ostalo od ove najave?

Svi oni koji imaju bilo kakva saznanja o formiranju ruske cijene prirodnog gasa znali su da izjava g. Dodika spada u domenu naučne fantastike, ali na toj press konferenciji lijepo je zvučalo. Nakon ove najave cijena ruskog gasa je povećana za Republiku Srpsku na 365 USD za 1000 Sm3 što je potvrđeno od strane premijera manjeg bh entiteta g. Viškovića na press konferenciji 04.03.2022. godine. Niti je cijena gasa po kojoj Repblika Srpka nabavlja prirodni gas ostala ista niti će trenutna cijena gasa od 365 USD ostati za duže vrijeme jer po formuli cijena gasa će od aprila mjeseca biti preko 400 USD za 1000 Sm3 sa daljnjom tendencijom rasta do kraja godine prema 500 USD.

Ono što ovdje treba znati je da je to da je cijena ruskog gasa u prvom kvartalu 2020. godine i prije prelaska na turski tok iznosila 145 USD za 1000 kubnih metara. Sada iznosi 365 USD i do kraja godine bi mogla iznositi 500.  Ovo znači da će od prelaska na Turski tok cijena ruskog gasa biti povećana za gotovo 4 puta.

Sada dolazimo do maja mjeseca, a koji je spomenut u kontekstu ponovnih razgovora o cijeni gasa. Ovdje se ne radi niti o kakvim novim razgovorima o cijeni gasa već o novom ugovoru koji je spremljen od strane Gazproma i koji podrazumijeva promjenu cjenovne formule i učešće cijena gasa sa berzi u formuli Gazproma. Ovim prihvatanjem, a što će vrlo vjerovatno biti neminovnost, cijena gasa će biti drastično povećana i neće iznositi manje od 750 USD za 1000 sm3.

Kao što vidimo niti je cijena ostala na 290 USD niti je Turski tok donio povoljniju cijenu gasa jer je ista povećana sa 145 USD na 365 USD, a do kraja godine i do 500 USD, a novim ugovorom koji tek treba biti potpisan ista će ići i preko 750 USD. Koliko se ozbiljno govorilo na press konferenciji od 04.12.2021. godine i koliko su najave bile istinite dovoljno govore ovi podaci.

Kakva je situaciji u FBiH?

Identična, jer su cijene za F BiH I RS skoro iste. To znači da se može očekivati povećanje cijene do 500 USD. FBiH, isto tako, očekuje novi ugovor sa Gazpromom, jer postojeći ističe u maju 2022. godine, tako da ako bude potpisan cijena ruskog gasa će od juna mjeseca prelaziti 750 USD. Ovo znači da ovih 750 USD preračunato u KM iznosi 1.300 KM. Sadašnja cijena iznosi sa svim troškovima i PDV-om 870 KM, a cijena od 1.300 KM je cijena samo ruskog gasa. Ovo je crni scenario, a onaj sa cijenom od cca 500 USD je 890 KM i to opet samo ruska cijena gasa bez bilo kakvih drugoh troškova koje čine krajnju cijenu gasa.

Na kraju, niti je šta g. Dodik dogovorio sa g. Putinom jer činjenice govore drugačije od najava, a cijena ruskog gasa je prelaskom na Turski tok povećana, a u crnom scenariju to povećanje će biti i do 6 puta. Napomena, cijene na berzama nikakve veze nemaju sa cijenama po kojima RS ili FBiH kupuju gas od Gazproma.

(Patria/ M.G.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.