20.3.2022. 10:03
0
Općina Stari Grad građanima osigurava plastenike, sadni materijal, košnice
U budžetu Općine Stari Grad svake godine se planiraju sredstva za podsticaje kako bi se stanovnici Starog Grada podstakli na bavljenje poljoprivredom i stočarstvom i kako bi im se pomoglo u njihovom radu.

Prema riječima općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, važno je da se građani bave ovim granama privrede i na taj način obezbjeđuju barem ono neophodno za sebe i svoju porodicu. Ukoliko raspolažu poljoprivrednim zemljištem i ispunjavaju osnovne uslove, Općina će im pomoći u tome.

- Na raspolaganju smo našim građanima za pomoć u bavljenju poljoprivredom i obezbijedit ćemo im i ove godine plastenike, sadni materijal, sadnice voća, košnice i drugo. Bilo bi dobro kada bi se što više građana okrenulo poljoprivredi, posebno u ovim teškim vremenima. Svjesni smo da nemaju svi tu mogućnost, ali mi smo tu da im pomognemo koliko možemo. Spremni smo osigurati i dodatna sredstva u budžetu za te svrhe - poručio je Hadžibajrić.

Inače, podjela ovih podsticaja vrši se prema uslovima Pravilnika o utvrđivanju uslova i postupaka za ostvarivanje prava učešća građana na podsticajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području općine Stari Grad Sarajevo.

Prema uslovima Pravilnika, građani koji se žele početi baviti ili se već bave plasteničkom proizvodnjom, stočarstvom ili voćarskom proizvodnjom zahtjeve za podsticaj mogu predavati do 30. novembra, tekuće godine. Kada je u pitanju povrtlarska proizvodnja na otvorenom prostoru, zahtjevi se podnose do 15. maja tekuće godine.

Stanovnici Općine Stari Grad mogu ostvariti pravo i na nabavku pčela i košnica, a te zahtjeve mogu predavati do 15. jula tekuće godine.

Osim toga, Hadžibajrić je od prošle godine uveo i mogućnost podsticaja u nabavci poljoprivredne mehanizacije kao i odgovarajućih priključaka za zemljište. Zahtjevi za ovu vrstu podsticaja mogu se podnijeti do 30.novembra. Do tog datuma građani mogu aplicirati i za nabavku opreme za skladištenje, doradu i preradu poljoprivrednih proizvoda. Svi zahtjevi predaju se nadležnoj općinskoj Službi za privredu.

S ciljem podrške poljoprivrednicima u Starom Gradu je u posljednjih 13 godina podijeljeno više od 220 plastenika, a za te namjene je izdvojeno skoro pola miliona konvertibilnih maraka. U posljednjih osam godina skoro 300 građana dobilo je neku vrstu poticaja: pčele, košnice, opremu ili finansijska sredstva za njihovu nabavku, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.