21.3.2022. 20:51
0
Općina Stari Grad - Svojim primjerom pomažemo u rušenju predrasuda
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić ugostio je danas štićenike Zavoda Mjedenica i korisnike Servis centra “Dajte nam šansu” na Svjetski dan osoba s Down sindromom, koji se širom svijeta obilježava 21. marta s ciljem podizanja svijesti o potrebama i mogućnostima uključivanja osoba sa Down sindromom u društvo.

- Važno je da ukazujemo na značaj tog datuma da bi se podigla svijest društva o značaju inkluzije osoba s Down sindromom. Svojim primjerom trebamo pomoći u rušenju predrasuda i omogućiti njihovo ravnopravno uključivanje u društvo - poručio je načelnik Hadžibajrić na prijemu u Općini Stari Grad.

Njegovi današnji gosti bili su sretni zbog pažnje koja im je ukazana. Kako su istakle direktorica Zavoda Mjedenica Mirsada Čakal i koordinatorica Servis centra “Dajte nam šansu” Eldina Kujović, takvi susreti i prijemi značajni su za njih jer im pokazuju da nisu zaboravljeni.

Da mogu računati na podršku te lokalne zajednice najbolje pokazuju brojni projekti koji su zajedno realizirani prethodnih godina i kontinuirana podrška. Među tim projektima je i “utopljavanje” objekta Zavoda 'Mjednica', izgradnja sportskog igrališta, opremanje senzorne sobe za unaprjeđenje obrazovanja osoba sa poteškoćama u razvoju, te finansiranje projekta podrške učenicima sa govorno-jezičkim poremećajima koje traje već osam godina u Zavodu 'Mjedenica'.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić dodijelio je i prostorije za rad Servis centra 'Dajte nam šansu' 2017. godine, a finansirana je i adaptacija tog prostora. Ove godine je, za sufinansiranje rada Servis centra, izdvojeno 10.000 KM.

Down sindrom je genetski poremećaj uzrokovan prisustvom jednog hromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća. Zbog toga je Down Syndrom International (DSI) službeno odredio 21.03 kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Taj datum je specifičan i značajan jer 21. mart (21.03) predstavlja trisomije, tri hromosoma u 21. paru koji uzrokuju Down sindrom.

- Sindrom je nazvan prema engleskom ljekaru Johnu Langdonu Downu koji ga je 1866. godine prvi opisao, a skoro stotinu godina kasnije (1959.) francuski genetičar Jerome Lejeune otkrio je uzrok sindroma. Ujedinjeni narodi službeno obilježavaju taj dan od 2012. godine  - saopćila je Općina Stari Grad Sarajevo.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.