22.3.2022. 21:34
0
Izglasana odluka o konkursu za direktora Federalne uprave policije
Nezavisni odbor Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici izglasao je odluku o raspisivanju novog konkursa za direktora Federalne uprave policije, potvrđeno je za Novinsku agenciju Patria. Konkurs će uskoro biti objavljen, u Službenom listu i tri dnevna lista.

Nakon višemjesečne prepiske sa Vladom FBiH Nezavisni odbor Parlamenta FBiH konačno je donio odluku o novom konkursu što je bilo i jedino logično rješenje.  


Agonija sa izborom direktora FUP-a traje od aprila 2019. godine. Vlada FBiH je prvobitno rang-listu kandidata dobila u aprilu 2019. godine nakon što je NO završio proceduru, ali je u junu te godine Vlada donijela zaključak kojim je prolongirala izbor direktora FUP-a dok se ne formira nova Vlada FBiH kako to ne bi utjecalo na izbor ministra unutrašnjih poslova FBiH jer direktor FUP-a i ministar ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Nakon višemjesečne prepiske sa Vladom FBiH Nezavisni odbor Parlamenta FBiH konačno je donio odluku o novom konkursu što je bilo i jedino logično rješenje.   Agonija sa izborom direktora FUP-a traje od aprila 2019. godine. Vlada FBiH je prvobitno rang-listu kandidata dobila u aprilu 2019. godine nakon što je NO završio proceduru, ali je u junu te godine Vlada donijela zaključak kojim je prolongirala izbor direktora FUP-a dok se ne formira nova Vlada FBiH kako to ne bi utjecalo na izbor ministra unutrašnjih poslova FBiH jer direktor FUP-a i ministar ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Kada je postalo jasno da od nove Vlade neće biti ništa, na sjednici Vlade FBiH 8. jula 2021. godine glasalo se za svakog kandidata sa rang-liste. Nijedan nije dobio dovoljno glasova da bi bio imenovan za direktora. Od tada pa do danas svakog mjeseca održana je po jedna sjednica NO, ali nije bilo volje da se donese odluka o novom konkursu. Došlo je do razvlačenje cijelog procesa, traženjem pojašnjenja od Vlade FBiH.


Odgađanje ove procedure dovodilo se u vezu sa aktuelnom političkom situacijom iako bi NO morao biti potpuno nezavisan u svom radu, ali jasno je da vladajuće partije u FBiH i u ovom procesu imaju različite stavove.   Podsjećamo, prvorangirani kandidat Zoran Galić dobio je pet glasova ministara HDZ-a BiH, a zbog neimenovanja na poziciju direktora tužio je Vladu FBiH. Vladu je tužio i Ensad Korman kojem se ne isplaćuje plaća direktora iako obavlja te poslove.

Članovi NO su: Mirko Milićević (predsjednik), Sead Bardak, Amar Hadžiomerović, Enes Bezdrob, Zdenko Kovač, Branimir Orašanin i Elfada Gutić.


(Patria/ Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.