5.4.2022. 18:00
0
Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz u posjeti BiH
Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), Serge Brammertz boravi u posjeti Bosni i Hercegovini of 4. do 8. aprila 2022.

Tužilac Brammmertz je danas bio u Sarajevu, gdje je zajedno sa predsjednikom Mehanizma, sucem Carmelom Agiusom, dao uvodne riječi na konferenciji organizovanoj povodom obilježavanja 30. godišnjice početka opsade Sarajeva, saopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. 

U okviru priprema za redovni šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, čije se podnošenje očekuje u maju 2022., tužilac Brammertz će se ove sedmice sastati s Milankom Kajganićem, vršiocem dužnosti Glavnog tužioca Tužilaštva BiH i Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH. On će također iskoristiti priliku da se sretne s predstavnicima međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH, uključujući ambasadora misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, kao i šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johanna Sattlera.

Tužilac Brammertz će potom posjetiti Banja Luku i sastati se s Mahmutom Švrakom, glavnim tužiocem Republičkog tužilaštva Republike Srpske, i Brankom Mitrovićem, tužiocem Republičkog tužilaštva Republike Srpske.

Na tim sastancima razgovarat će se između ostalog o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, saradnji s tužilaštvom Mehanizma i podršci koja se od tužilaštva Mehanizma može dobiti, te o regionalnoj sudskoj saradnji u predmetima ratnih zločina.

Tužilac Brammertz će 7. aprila 2022. na Univerzitetu u Sarajevu održati predavanje pod nazivom „Uloga, značaj i rezultati MKSJ-a i MRMKS-a u postizanju pravde“.

Tužilac Brammertz se jučer u Srebrenici sastao s tamošnjim predstavnicima udruženja žrtava.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.