6.4.2022. 22:02
0
Ćudić u Berlinu oštro kritikovala međunarodnu zajednicu
Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić oštro je u Berlinu kritikovala međunarodnu zajednicu i poručila da se pregovori o Ustavu Bosne i Hercegovine moraju vratiti u državne institucije, saopćeno je iz te stranke.

Ćudić boravi danas u Berlinu, gdje je osim njemačkih parlamentaraca Adisa Ahmetovića i Borisa Mijatovića te specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Manuela Sarrazina i niza drugih njemačkih zvaničnika, govorila o efektima ruske agresije u Ukrajini na političku situaciju u BiH i na Balkanu, ustavnim izmjenama te politikama Naše stranke.

Skup je organizovala Heinrich Boll fondacije na dan kad je u Bundestagu održavana rasprava o Bosni i Hercegovini „30 godina od početka rata u BiH“.

Ćudić je u svom obraćanju oštro kritikovala pristup Evropske unije pregovorima o Izbornom zakonu i zagovaranju neevropskih rješenja kao dijelu strategije podilaženja etnonacionalistima.

- Ako Evropska unija nije u stanju povući crvenu liniju Miloradu Dodiku koji predstavlja sigurnosnu prijetnju ne samo za BiH već i za čitav region; ako Evropa nije u stanju reći ne daljnjoj etnifikaciji BiH kroz Izborni zakon, onda je iluzorno govoriti o političkom, ekonomskom, vojnom i sigurnosnom odgovoru Evrope Putinu. Ako Evropa toleriše Orbanove ucjene, a u korist Dodika; ako nekolicina Putinovih privjesaka unutar Evrope drži čitavu Evropu u šaci, onda je legitimno postaviti pitanje - šta je Evropa i gdje su njene granice, šta su njene vrijednosti? Pozivam vas da zajedno pronađemo liberalnu kičmu Evrope i zapadnog Balkana te otvorimo novo evropsko poglavlje BiH - kazala je Ćudić.

Krajnje je vrijeme za međunarodnu zajednicu da se uozbilji te da se proces pregovora vrati u institucije BiH, dodala je, "a mi ćemo znati kako ga usmjeriti da BiH dobije Ustav i izborno zakonodavstvo u skladu s evropskim mjerilima“.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.