13.4.2022. 12:28
0
NiP: Sankcije ukazuju da je međunarodna zajednica prepoznala antidržavne aktere
Odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti i suspendira neustavni Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, kao i sankcije koje su Sjedinjenje Američke Države i Velika Britanija uvele zbog podrivanja države i korupcije jasno ukazuju da je međunarodna zajednica konačno prepoznala antidržavne aktere i procese - smatraju u Narodu i Pravdi.

Upotrebom bonskih ovlaštenja, kažu u toj stranci, visoki predstavnik je poručio da antiustavna i rušilačka politika lidera SNSD-a Milorada Dodika neće proći nekažnjeno.

- Iako je Milorad Dodik antiustavnom i rušilačkom politikom već ranije prešao sve crvene linije, značajno je da je međunarodna zajednica konačno reagirala. To predstavlja i njenu obavezu, a ne samo dobru volju jer, kao garanti Dejtonskog sporazuma imaju obavezu spriječiti svako narušavanje mira, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine - rečeno je.

Ističu da je snažniji angažman međunarodne zajednice važan i neophodan, posebno kada su na sceni politike koje otvoreno podrivaju mir. Napominju da ovakva odluka visokog predstavnika nije usmjerena protiv bilo koga već predstavlja povratak u ustavno-pravni okvir koji moraju svi poštivati.

Osim sankcije koje su usmjerene direktno protiv određenih pojedinaca, iz Naroda i Pravde navode da je bitnije uočiti da je međunarodna zajednica jasno detektirala ključne procese koji podrivaju državu.

- Pored antiustavnog djelovanja, secesionizma i napada na ustavno-pravni poredak, međunarodna zajednica jasno ukazuju da su korupcija i stanje u pravosuđu ključni procesi koji se moraju popravljati - dodali su u saopćenju.

Navode i da je uvođenje sankcija Asimu Sarajliću i drugima "jasno detektiranje stanaka koje počivaju na korupciji, zloupotrebi javnih resursa i uništavanju državnih institucija i javnih preduzeća".

(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.