4.5.2022. 14:57
0
Otvoreno centralno spomen-obilježje "Goražde grad heroj, svojim braniocima"
Na dan kada Goražde obilježava 30. godišnjicu herojskog otpora agresiji, u ovom gradu svečano je otvoreno rekonstruisano centralno spomen-obilježje „Goražde grad heroj, svojim braniocima“ na kojem je uklesano 2.115 imena poginulih boraca sa ovog područja.

Ovom činu prisustvovale su porodice šehida i poginulih boraca, ratni komandanti, brojne delegacije svih nivoa vlasti u FBiH, te brojni građani, koji su uz polaganje cvijeća odali počast svim poginulim braniocima.

- Ovaj spomenik je satisfakcija porodicama šehida i poginulih boraca i dokaz da nisu zaboravljeni i on će biti trajni podsjetnik da neće otići u zaborav. Iskreno se zahvaljujem svim učesnicima ovog projekta i moja jedina poruka je da čuvamo grad Goražde, da vječno živi, kao i šehidi u našim srcima  – kazao je predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde Nedim Kunovac.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović kazao je da je grad konačno dobio reprezentativno spomen-obilježje kakvo i zaslužuje

- Nosimo epitet herojskoj grada i drago mi je da konačno imamo ovakav spomenik šehidima i poginulim braniocima. Svim institucijama želim se zahvaliti što su nesebično učestvovale u izdvajanju finansijskih sredstva za izgardnju ovog spomenika  – kazao je Imamović.

Nosilac projekta bilo je Ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde čiji je ministar Edin Aganović podsjetio da je projekt izgradnje i rekonstrukcije centralnog spomen-obilježja započet 2019. godine.

- Pandemija je malo sve to usporila, ali kada se stabilizirala siuacija sa budžetom i pandemijom intenzivirali smo radove. Sudbina je htjela da evo danas, 30. godina od početka opsade ovog grada i organiziranja otpora u njegovoj odbrani i 27 godina nakon okončanja agresije,  svjedočimo završetku izgradnje ovog reprezentativnog spomenika našim šehidima i poginulim braniocima čijih je 2.115 imena ispisano na ovim zidovima. Ona trebaju da nam šalju poruku da ovo čuvamo upravo zbog njih  – kazao je Aganović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća evocirajući uspomene na vrijeme prije 30 godina kada je počela agresija na ovaj grad, kazala je da, iako postoji izbor da se bude negdje drugdje, smatra obavezom ostanak u gradu heroju

- Kao osoba koja je na početku agresije imala 16 godina i cijelo vrijeme provela u Goraždu, dijelim s vama radost što danas 4. maja 2022. godine možemo otvoriti ovo spomen-obilježje i time se na svojevrstan način zahvaliti svima onima koji su dali svoj život za slobodu i grad Goražde. Veliko hvala za svih 2.115 poginulih branitelja, ratnim vojnim invalidima i našim ratnim komandantima koji su nam ulijevali veliku nadu da Goražde neće pasti – poručila je Obuća.  

U projekat rekonstrukcije centralnog spomen-obilježja uloženo je oko 240.000 KM. Najveći dio sredstava obezbijedila je Vlada BPK Goražde,  u njegovom sufinaniranju učestvovao je i Grad Goražde, a podršku su pružili i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata te goraždanske kompanije “Ginex” i “Emka Bosnia”. Autor idejnog i glavnog projekta je firma Aring d.o.o, a izvođač radova bila je firma  GP “Drina”.  


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.