5.5.2022. 14:53
0
Udruženje generala: Sumnjamo da postoji politički uticaj za ponovno pokretanje istraga o Dobrovoljačkoj
Udruženje generala BiH i Udruženje veterana specijalne policije Lasta organizirali su konferenciju za novinare u vezi s ponovnim podizanjem optužnice za događanja u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

Članovi Udruženja generala Bosne i Hercegovine su reagirali nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv deset osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

U obraćanju podsjetili su da je Haško tužilaštvo 2003. godine, nakon uvida i analize svih dokaza, smatralo da ne postoji osnovana sumnja da su navedeni počinili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Također je 2012. godine Tužilaštvo BiH donijelo odluku da se obustavi istraga u predmetu "Dobrovoljačka ulica", zbog nedostatka dokaza protiv osumnjičenih, a sada se ponovo pokušava pritiscima izdejstvovati sudski proces.

Bivši general Armije RBiH Nedžad Ajnadžić istakao je kako sumnjaju da postoji politički uticaj.

- Matrica na kojoj danas govorimo je da je nama patriotima BiH istina vrhovni prioritet i cilj jedan na listi vrijednosti. Naši stavovi se baziraju na zakonima i sugestijama pravnih eksperata, međunarodnom pravu i stavovima međunarodnih institucija. Želimo pozvati Sud BiH, VSTV, Ustavni sud ali i međunarodne organizacije da uvaže stavove Haškog tribunala o Dobrovoljačkoj. Imamo razloga sumnjati da postoji politički uticaj, da je Tužilaštvo BiH zloupotrijebilo odluku Ustavnog suda da se ponovo pokrene istraga o Dobrovoljačkoj - rekao je Ajnadžić. 

Istakao je da se nakon podizanja optužnice postavlja pitanje na osnovu čega je ponovo pokrenuta istraga kada se 2012. postupak smatrao završenim, te koji su se to dokazi pojavili nakon 30 godina.

Udruženja traže od Suda BiH i VSTV-a da analiziraju sve dosadašnje pokušaje Tužilaštva BiH da optuže osobe navedene u optužnici, a posebno da istraže mišljenja i stavove haških tužilaca koji su odbili fingirane dokaze koji su iz Beograda preko Banje Luke proslijeđeni u Haag 2003. godine. 

- Naglašavamo da je kompletan predmet - RR1104 - Haškog tužilaštva, na 377 stranica, sa svim analizama i zaključcima, dostavljen Tužilaštvu BiH. U njemu je navedeno da nema krivične odgovornosti za navedena lica, a ti haški dokumenti se već godinama kriju od naše javnosti. Očekujemo da će, nakon što sagleda sve te dokaze, Sud BiH odbiti potvrditi optužnicu - rečeno je.

Iz Udruženja veterana specijalne policije Lasta prisutnima se obratio Semir Islambašić naglasivši da je ovo bitna tema za opstanak.

- Ovo je tema bitna možda i za naš opstanak, ne želimo da nas svrstavaju među ratne zločince jer to nismo. Tražimo da se uspostavi monitoring od VSTV-a i međunarodnih organizacija, a ukoliko se ne podigne optužnica do kraja godine za opsadu Sarajeva tražit ćemo krivičnu odgovornost - izjavio je Islambašić.  


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.